Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 tipp, hogy éles maradjon az elméd

6 tipp, hogy éles maradjon az elméd

agyegészségelmeészmemóriatanulás
0

Írta: and

Indulás előtt kétszer is csekkolnod kell, hogy elzártad-e a gázt? Sokszor hívatod fel másokkal a mobilodat,

Indulás előtt kétszer is csekkolnod kell, hogy elzártad-e a gázt? Sokszor hívatod fel másokkal a mobilodat, mert nem emlékszel, hova tetted? A következő tippjeink segítenek az agyadat turbó fokozatra kapcsolni!

1. Sétálj, kocogj vagy fuss csupán heti 3 órát!

Egy friss tanulmány szerint mindenképpen szükséged van heti háromszor 1 óra aerob mozgásra, ha szeretnéd karbantartani a rövid- és hosszútávú memóriádat. A lényeg, hogy rendszeresen emeld meg a pulzusszámodat, hogy ne lustuljon el az agyad!

2. Nem a keresztrejtvény a tuti!

Rejtvényfejtéssel turbóznád az agyadat, de nehezen megy? Egy pszichológiai szaklapban megjelent kutatás szerint az aktív készségeidet kell fejlesztened. Például a digitális fényképezést, a foltvarrást, a nyelvtanulást, de az is segít, ha megtanulsz játszani egy hangszeren vagy elutazol egy idegen országba. Ezek a tevékenységek sokkal hatékonyabban tartják élesen az elmédet, mint a keresztrejtvény-tréning, hiszen az újdonságok befogadása miatt az agyat folyamatos, aktív figyelemre kényszeríti.

3. Tanulj rendszeresen!

Emlékszel, hogy mennyit tanultál egy éjszaka alatt amásnapi tesztre, amit meg is írtál, de egy hét múlva már fogalmad sem volt az egészről? Ütemezd át a tanulást! Próbáld ki, hogy egy hétig minden este egy órát foglalkozol a tanulnivalóval, vagy a jövő heti prezentációval. Tyler Harrison kutató szerint így a tudás rétegeződik a memóriádban, ennek köszönhetően pedig évekkel később is megmarad a fejedben.

elme2.jpg ()4. Teszteld magad!

Ha legközelebb boltba mész, próbáld meg felidézni a teljes bevásárlólistát anélkül, hogy megnéznéd. Ez segít azonosítani azokat a dolgokat, amiket mindig elfelejtesz, és Harrison szerint a memóriádnak is jó kis edzés.

5. Asszociálj!

Nem emlékszel, hogy bevetted-e reggel a vitaminjaidat? Próbáld meg társítani valamihez! – tanácsolja Harrison. Például mondogasd megadnak „Ha megfésültem a hajam, be kell vennem a vitaminokat.” Egy idő után a fésülködés, mintha egy vörös zászló lebegne előtted, emlékeztetni fog a bogyók bevételére.

6. Szokj rá az egészségesre!

Az UCLA egyetem tanulmánya szerint azok a felnőttek, akik nem dohányoznak, napi 5 adag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztanak, egészségesen étkeznek és rendszeresen mozognak, 111%-kal kisebb az esélye, hogy memóriaproblémával kell küzdeniük. Akik a felsoroltak közül csak egyet-egyet tartottak be, csupán 21%-kal növelték az esélyüket a demencia, az időskori elbutulás elkerülésére.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X