Főoldal > EGÉSZSÉG > Így lehet tökéletes fogsorod 3 hónap alatt!

Így lehet tökéletes fogsorod 3 hónap alatt!

ballonegészségfogfogszabályzó
0

Írta: and

Tinédzserként sem kellemes fogszabályzót hordani, de vigasztalhat a tudat, hogy rajtunk kívül biztosan van m&

Tinédzserként sem kellemes fogszabályzót hordani, de vigasztalhat a tudat, hogy rajtunk kívül biztosan van még pár osztálytársunk, aki fémes mosollyal pózol az osztályfotókon. Ha viszont felnőtt korban válik esedékessé a fogszabályozás, már nehezebben szánjuk rá magunkat, hiszen fontos tárgyalásokon vagy állásinterjúkon még kellemetlenebbnek érezzük a fogszabályzót. Szerencsére ma már egyre több esztétikusabb alternatíva létezik a fémes fogszabályzóra. Sőt akár a hagyományos technikát teljesen fel is válthatja egy nemrég bemutatott módszer.

Fogszabályozás a pulzálás erejével

Az Aerodentis nevű szerkezet elsőre hasonlít egy szimpla éjszakai fogszabályzóra, hiszen alapvetően egy műanyag fogvédő sín. De míg a hagyományos fogszabályozók a folyamatos feszítés által igazítják helyre a ferde fogakat, az Aerodentis apró rezgéseket használ. Mindezt úgy éri el, hogy a sín belső oldalára (tehát nyelv felőli részére) egy pici szilikon ballon tapad, amit az éjszakai viselés közben egy vékony csővel csatlakoztatni kell az ágy melletti készülékhez, amely nyomás alatt lévő levegőt pumpál a ballonba, ami így másodperceként többször kitágul és összehúzódik. Ezek a rezgések pedig úgy mozgatják a fogakat, hogy azok a kívánt mintára előformázott sínhez igazodjanak.

fogsor2.jpg ()Hibátlan fogak három hónap alatt?

Az Aerodentis-t kifejlesztő orvosok szerint ezzel az új módszer a korábbi 12-18 hónap helyett már akár 3 hónap alatt kiegyenesíti a fogsort. A hagyományos fogszabályzók ugyanis állandó nyomást gyakorolnak a fogakra, így a fog körüli ínszalag a fogat a környező csonttól elválasztó szövet átformálása révén mozgatja. Ezáltal az ínszalag gyakorlatilag megsérül, és ennek következtében az ezt körülvevő hajszálerek a másik irányba feszített fog miatt elpattannak. Ez beindítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát és a károsodást helyreállító sejtek felszabadítását, ami visszaállítja a fog normális vérellátását. Ez a károsodás és regenerációs ciklus azonban lelassítja a fogak mozgatásának folyamatát, és ez a fő oka annak, hogy a hagyományos fogszabályzókat ilyen sokáig kell viselni.

Az új rezgő ballonos módszer azonban csökkenti a hajszálereket ért károsodást, és így felgyorsítja a fogszabályozási folyamatot. Egyetlen hátránya, hogy csak ferdén nőtt fogak esetén alkalmazható, mivel csak a fogak irányán képes változtatni, magassági helyzetükön nem. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X