Főoldal > EGÉSZSÉG > Felmentés gerincferdülés miatt?

Felmentés gerincferdülés miatt?

betegségegészségfájdalomgerincgerincferdülésgyermekbetegség
0

Írta:

Dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum holisztikus szemléletű ortopéd orvosa szerint az eredményes kezel&

Dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum holisztikus szemléletű ortopéd orvosa szerint az eredményes kezeléshez szükséges, hogy tisztában legyünk a tünetekkel – hogy szeptemberig kiderüljön, járhat-e sportolni a gyerek.

A scoliosis formái

-Gerincferdülés, vagyis scoliosis jelentkezhet valamilyen veleszületett betegség, vagy rendellenesség tüneteként. Ezt strukturális gerincferdülésnek hívják – ismerteti dr. Dobos Márta, az Oxygen Fájdalomcentrum holisztikus szemléletű ortopédusa. – A mozgásszegény életmód, egész napos tanulás, a fájdalom miatti kímélő tartás következménye lehet a funkcionális gerincferdülés, ami leggyakrabban a pubertás korú lányoknál jelentkezik. A harmadik megjelenési formája az ún. idiopathiás scoliosis: ez ismeretlen eredetű, melyet részben genetikai hajlam, rendellenes növekedés, kötőszöveti eltérések jellemeznek. Ez utóbbi szintén lányoknál fordul elő gyakrabban, típusától függően jelentkezhet 3 éves kor előtt, 3-10 éves korban, vagy a pubertás idején.

Hogyan ismerhetjük fel?

Ha a családban már előfordult gerincferdülés, a gyermeket rendszeresen érdemes elvinni ortopéd orvoshoz, és otthon is ellenőrizni a gyermek tartását, járását. Figyelmeztető jelzés lehet a tartós hátfájdalom, a hanyag tartás és az „elgyengülés”.

Mit kell még figyelni?
–    1. lépés: A gyerek előrehajol, és a szülő végighúzza a kezét a gyermek gerincén: észlel, lát-e, tapint-e bármilyen elváltozást?
–    2. lépés: Megfigyeljük, hogy előrehajláskor vagy álló helyzetben kiemelkedik-e jobban a hát síkjából az egyik lapocka vagy a deréktáji izomzat, mint a másik.
–    3. lépés: Megvizsgáljuk, hogy álló helyzetben a vállak egyformán, egy magasságban állnak-e.
–    4. lépés: Megnézzük, hogy a derék, csípő és kar által határolt háromszög szimmetrikus-e a két oldalon.

Mi lehet a kezelés, ajánlott-e a sport?

gerinc2.jpg ()A strukturális gerincferdülés rendszeres ortopédiai kezelést tesz szükségessé. Ez lehet fizioterápia, fűző, súlyosabb esetben műtét. Ezt a betegséget sajnos nem lehet megelőzni.
Ha a hosszú, iskolapadban töltött idő otthon is a képernyő előtti órákig tartó görnyedéssel folytatódik, akkor hosszú távon felbomlik az egyensúly a gerinc passzív (csont, ízület) és aktív (izmok) elemei között. Ez vezethet a funkcionális scoliosis kialakulásához. A megelőzésben tehát fontos szerepe van a rendszeres mozgásnak, a hát-, a has- és mellizomzat együttes erősítésének. Ebből a szempontból a legjobb választás az úszás, amely az aszimmetrikus sportok (vívás, fallabda, tenisz) hatását is ellensúlyozhatja. Fontos tudni, hogy a gerincferdülések alapvető terápiája a mozgás, tehát azon ritkább súlyos esetektől (például a gerincferdüléssel kombinált Scheuermann- kórtól) eltekintve, az iskolai testnevelés alóli felmentés nem indokolt, az a célzott gyógytornát jól kiegészíti.
Az ortopéd orvos által időben felismert és rendszeresen szakszerűen kezelt, gyógytornász által betanított és otthon rendszeresen, naponta végzett gerinctorna és az úszás a scoliosist meg is tudja gyógyítani. Ugyanakkor az ilyen beteg soha nem hagyhatja abba a gyógytornát, mert a gerincferdülés felnőttkorban is kismértékben képes romlani, amit a rendszeres ülés csak fokozhat.

Forrás: www.oxygenfajdalomcentrum.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X