Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 ok, amiért érdemes hipnoszülés tanfolyamon részt venni

5 ok, amiért érdemes hipnoszülés tanfolyamon részt venni

egészséghipnoszüléskismamaszülésszülésfelkészítőszületésterhesség
0

Írta: and

Akkor ez az 5 ok villámgyorsan meggyőzhet! 1. Magabiztosságot, önbizalmat ad Első terhességnél a legtöbben az

Akkor ez az 5 ok villámgyorsan meggyőzhet!

1. Magabiztosságot, önbizalmat ad

Első terhességnél a legtöbben az ismeretlentől félnek, hiszen fogalmuk sincs, mire számítsanak. Vajon mennyire és hogyan fog fájni? Tényleg annyira borzasztó? Tudni fogom, mit kell tennem, ha hirtelen döntéshelyzetbe kerülök a szülőszobában? Ilyen és ehhez hasonló kérdések futnak át a legtöbb kismama fején, és ha nem kapnak megerősítést és válaszokat, a félelem és a bizonytalanság lesz úrrá rajtuk, ahogy közeledik a szülés időpontja. A hipnoszülés tanfolyamon elsősorban ezeket a félelmeket segítenek eloszlatni. Visszaadják a nők egészséges önbizalmát és hitét, hogy a testük pontosan tudja, hogyan kell világra hozni egy kisbabát, csak meg kell tanulnunk (újra) hallgatni rá. A női szervezet pontosan erre lett megalkotva, csak a sok drámai szüléstörténet és félelemkeltés miatt erről könnyen megfeledkezünk. A tanfolyam keretein belül azonban különböző vezetett meditációs technikákkal (amelyeket aztán otthon is gyakorolhatunk) fokozatosan visszatérhetünk az ősbizalomhoz.

2.  Segít ellazulni

A hipnoszülés alaptézise, hogy a fájdalom elsődleges kiváltója a félelem, a szorongás és a stressz. Gondolj csak bele, mikor félsz valamitől, automatikusan megfeszíted az izmaidat, esetleg még a lélegzeted is visszafojtod. Szülés közben az izmok feszessége, a görcsös ellenállás pont arra „jó”, hogy sokszorosára növeljék a fájdalmat. Logikus, nem igaz? A legrosszabb, amit tehetsz, ha ellentartasz az összehúzódásoknak, közben pedig kapkodod a levegőt. A hipnoszülés nemcsak filozófia, de technika és módszer is egyben. Segítségével megtanulhatod ellazítani az egész tested akár 5 másodperc alatt, és – ami nagyon fontos – minden külső zavaró tényező ellenére is ebben az állapotban tudsz majd maradni hosszú időn keresztül. Senki és semmi nem fog tudni kizökkenteni belőle. Ha pedig mégis, egy szempillantás alatt képes leszel visszatérni ebbe a nyugodt, mélyrelaxált állapotba. A tanfolyam elsősorban pároknak szól, így ha apás szülést tervezel, a társad is segíteni tud majd ebben.

3. Gyakorlati eszközt ad a kezedbe

A hipnoszülésről sokan a hipnózisra és ehhez kapcsolódóan valami elvetemült hókuszpókusz dologra asszociálnak, holott nincs benne semmiféle ezoturpisság vagy elvontság. Nem hipnotizálnak senkit, egyszerűen csak olyan, bárki által elsajátítható módszert adnak a kezedbe, amit akár a hétköznapokon is kiválóan fogsz tudni alkalmazni egy-egy stresszes helyzetben. Az egyik legfontosabb a helyes légzés, amit egy kis gyakorlással a szülőszobán már igazi vérbeli profiként hasznosíthatsz. Emellett relaxációs és vizulaizációs technikákat tanulhatsz meg, amik szintén hatalmas segítséget jelentenek majd a nagy napon. Tanácsokkal látnak el a terhesség alatti életmódot, gátmasszázst, a szülés alatti pozíciókat és a szülés utáni kötődést illetően is. Megkapod Marie F. Mongan A szülés, ahol én irányítok című könyvét, illetve egy CD-t, amin egy relaxáció és egy pozitív megerősítő állításokat tartalmazó hanganyag van. Ezek a felkészülésben és a vajúdás óráiban is nagyon nagy segítségedre lehetnek.

profimedia-0002992158.jpg ()4. Hatására felismered, hogy a te kezedben van az irányítás

Megtapasztalhatod, hogy a gondolataidnak óriási hatalma van. Valójában te vagy az irányító, éppen ezért nagyon is sokat tehetsz annak érdekében, hogy úgy alakuljon a szülésed, ahogyan elképzelted. A tanfolyam előrehaladtával ehhez kapsz megerősítést és elméleti, gyakorlati támogatást. Ennek egy másik aspektusa, hogy a te szülésedről, a te testedről és kisbabádról van szó, éppen ezért jogod van kérni, kérdezni és kiállni a kívánságaid mellett (persze, egészséges kereteken belül). Számos hasznos tippet kaphatsz a szülési terv megírásához, a párodat pedig többek között felkészítik arra, hogy hogyan tudja a gyakorlatban megvédeni az álláspontotokat, amikor te esetleg épp kiszolgáltatott helyzetben vagy.   

5. Biztonságos, nyugodt, boldog szülésben lehet részed

Egy szó mint száz, mindezeknek a célja, hogy teljes biztonságban érezhesd magad, mikor eljön a gyermeked világrahozatalának napja. A tanfolyam alatt szerzett „felkészültség”-érzés abban segít, hogy eloszlassa a félelmeidet, rugalmassá tegyen a váratlan helyzetekre, megerősítsen, hogy higgy magadban, a testedben, a kisbabádban és félelmek nélkül, átadva magad a természetnek, egy nyugodt, békés és nagyon boldog szülésben legyen részed.

Hol iratkozhatsz be?

Minden további információt megtudhatsz a www.hypnobirthing.hu oldalra kattintva.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X