Főoldal > EGÉSZSÉG > A gyakori gyulladás növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

A gyakori gyulladás növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát

betegségegészségfájdalomgyulladásstrokeszívinfarktus
0

Írta:

A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizá

A polymyalgia rheumatica nevű betegség főként az idősebb korosztály tagjai közt fordul elő. A nehezen diagnosztizálható, izomfájdalommal és döntően reggeli merevséggel jelentkező kórkép egyben a szív-és érrendszeri betegségek rizikófaktora is.

Több autoimmun betegségről is tudjuk, hogy általuk a szervezetben előidézett gyulladás nemcsak az ízületekre, hanem az érrendszerre is káros hatással van – mondja dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa. Sokízületi gyulladás, vagy lupus esetén, vagy az ízületi panaszokkal is társuló pikkelysömör, az arthritis psoriartrica kezelése során ezért a lehetséges szövődmények megelőzésére is törekedni kell.

A Canadian Medical Association Journal közlése szerint a polymyalgia rheumatica (PR) betegség kapcsán is lényeges az érrendszeri kockázatok kiszűrésére törekedni. A korábbi kis létszámú, vagy nem megfelelően elvégzett vizsgálatok alapján az összefüggés nem volt egyértelmű, de a lapban megjelent több mint 15 ezer fő bevonásával végzett kutatás már elegendő alapot biztosít az állítás alátámasztására.

A 3,249 PR-es betegnél és a kontroll csoport 12,735 tagjai közül egynél sem jelentkezett érrendszeri betegség a vizsgálat előtt. A résztvevők egészségi állapotát 12 éven át figyelték meg, majd az adatok összegzése során megállapították, hogy a PR-es betegek körében gyakrabban fordult elő angina, érszűkület, szívinfarktus és stroke. A kockázatot 2.6-szorosra becsülik. Ez a szövődmény férfiak és nők közt azonos arányban fordultak elő, leggyakrabban a PR diagnózisát követő 6-12 hónapban. A kockázat az életkorral csökkent, az 50-59 éves korosztálynál ötszörös, 80 év felett háromszoros az érrendszeri szövődmények megjelenésének kockázata.

A kutatást végző orvosok szerint a gyakoribb érrendszeri kórképek kapcsán azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt sem, hogy a diagnosztizált PR-es betegek többször konzultáltak kezelőorvosukkal, több vizsgálaton esetek át, esetükben tehát nagyobb gyakorisággal fedeznek fel más, így például szív- és érrendszeri betegséget is. Az összefüggés részleteinek tisztázásához tehát további vizsgálatokra van szükség, de az eddigi eredmények alapján – különösen a diagnózist követő időszakban – a kutatók az érrendszeri szövődmények szűrésére és megelőzésére irányuló intenzív terápiát javasolnak.

Mi is ez a betegség?

Az American College of Rheumatology 2012-es közleménye alapján a polymyalgia rheumatica diagnózisának kritériumai a következők:
– kétoldali vállfájdalom,
– átlagosan 45 percen át tartó reggeli ízületi merevség,
– a vérvizsgálat gyulladás jelenlétét igazolja a szervezetben, melyet rendszerint vasanyagcsere eltérés is kísér,
– a meglévő panaszok mellé új tünetként csípőfájdalom is társul,
– PR esetén a kezek és lábak kis ízületeinél duzzanat nem jelentkezik és a véreredmény nem mutat sokízületi gyulladást sem.

Forrás: www.immunkozpont.hu

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X