Főoldal > EGÉSZSÉG > Későn szülj, hogy tovább élj!

Későn szülj, hogy tovább élj!

egészségéletszülésterhességvárandósság
0

Írta: and

Azok a nők, akik 33 éves koruk után szülnek, biztosabban megélik a 95. születésnapjukat, mint azok, akik a h&

Azok a nők, akik 33 éves koruk után szülnek, biztosabban megélik a 95. születésnapjukat, mint azok, akik a húszas éveikben hozzák világra gyermeküket – legalábbis egy amerikai kutatás szerint.

Arról bizonyára te is rengeteget hallottál már, hogy milyen kockázatai vannak a késői szülésnek. Ugyanakkor az előnyök – így például, hogy azokat a nőket, akik későn szülnek, sokkal fiatalabbnak gondolják, mint ahány évesek valójában – már bizonyára számodra is jóval kevésbé ismertek.

Egy bostoni vizsgálatnak köszönhetően azonban most változhat a helyzet. A tudósok vizsgálatából kiderült ugyanis, hogy nemhogy nem járnak rosszul a későn szülők, de annak köszönhetően, hogy 30 fölött vállalnak természetes módon babát, nem csak kinézetükben, de még fizikumukban is tovább maradnak fiatalok!   

varandos2.jpg ()“Az utolsó természetes szülés időpontja tulajdonképpen életkor-előrejelző is. Azaz, ha egy nő későn, már harmincas évei derekán, természetes módon esik teherbe, az azt jelenti, hogy a reprodukciós szervei lassan öregednek. Ebben a szerencsés esetben a test többi részén is ugyanilyen későn kezd el nyomot hagyni az idő” – magyarázta a vizsgálat legfőbb eredményeit a kutatás vezetője. Dr. Thomas Perls úgy véli, hogy a késői szülés képességéért egy szerencsés génkombináció a felelős, mely ráadásul örökölhető is. A tudós úgy találta, hogy a lassabb ütemű öregedés egyértelműen párhuzamba állítható a késői nemzőképességgel. Mivel pedig ez a gén örökölhető, így szerinte ez magyarázatot ad arra is, hogy miért érik meg manapság jóval nagyobb eséllyel a nők a 100 éves kort elődeiknél.

Hasonló végkövetkeztetésre jutott az amerikai Utah Egyetem kutatója is. Vizsgálatuk során Ken R. Smith és társai górcső alá vették a mintegy 1,6 millió mormonnak és utódainak adatait tartalmazó népesség-nyilvántartó adatbázist, valamint 400 ezer, 1609 és 1850 között Quebecben élt kanadai adatait. Elemezésük során azt tapasztalták, hogy azoknak a nőknek a körében jelentősen csökkent a halálozás esélye, akik 45 éves koruk körül, vagy még később szültek.

S bár erről már korábban is léteztek kimutatások, az eddig még nem volt világos, hogy a hosszú élet mennyire függ a genetikai örökségtől, vagy éppenséggel inkább az egészséges életmód, a jóltápláltság és a jobb szociális körülmények játszanak szerepet benne.

A kutatás másik végkövetkeztetése is hasonlóan érdekes tanulsággal zárult. E szerint nem csak az idősebb korban áldott állapotban lévő nők élnek tovább, hanem azok a férfiak is, akiknek legalább 3 lánytestvérük volt, és akik közül legalább egy a 45. életévét követően adott életet kisbabának.

Egyébként a vizsgálódás harmadik megállapítása sem volt kevésbé meglepő még a tudósok számára sem. Kiderült ugyanis, hogy a későn szülő nők sógornői viszont egyáltalán nem éltek hosszú ideig. Összevetve a három pontot, a tudósok arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy ugyanazok a gének, amelyek lehetővé teszik, hogy egy nő későn is képes legyen a gyermekvállalásra, azok a saját és fivérük várható életkorát egyaránt meghosszabbítják. Márpedig ez alapján a kutatók úgy vélekednek, hogy a férfiak és nők hosszú életét, illetve a nők elnyújtott termékenységét ugyanazok a génen kódolják. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X