Főoldal > EGÉSZSÉG > Csíra, az éltető erő

Csíra, az éltető erő

csíraegészségenergiaerő
0

Írta: and

Amikor a nyári, gyümölcsökben bővelkedő hónapokat felváltja a téli, vitaminhiányos időszak, nagy

Amikor a nyári, gyümölcsökben bővelkedő hónapokat felváltja a téli, vitaminhiányos időszak, nagy fejtörést okozhat, hogy mivel töltsük fel a vitaminháztartásunkat. Egyszerű megoldás van rá: a csíra. A csírák a kifejlett növény esszenciáját tartalmazzák, igen dúsak ásványokban, vitaminokban és enzimekben.

Ez a kis életre kelt gabona lehetne a tökéletes élelem. Zsengesége, könnyű emészthetősége, koncentrált tápanyagtartalma megkülönböztetett szerephez juttatja napi táplálkozásunkban. A nedvesség és hő hatására előbújó kis hajtások olyan vegyületekben gazdagok, melyek a fiatal növény gyors és egészséges fejlődéséhez szükségesek. Tápanyagtartalmunk sokszorosa a kifejlett növényének.

A csírák kiváló forrásai az A-, C-, B- és E-vitaminnak. A C- és némelyik B-vitamin érzékenysége miatt a csírák fogyasztása elsősorban nyersen (hőkezelés nélkül) javasolt, valamint figyeljünk arra is, hogy ne fagyjon meg, és amennyire lehetséges, tároláskor ne sérüljön a növény felszíne. Bennük a kalcium, magnézium, foszfor, klór, kálium, nátrium, szilícium, szelén, jód mind természetes formában vannak jelen, amiket így a szervezet, a legkönnyebben használ fel. A növényi fehérjeforrások jeles képviselői. Telítetlen zsírsavtartalmuk segítik a normál vérzsírok szinten tartását, valamint jelentős rostforrást képviselnek.

Már nem csak bioboltokban juthatunk hozzájuk, a lehető legkényelmesebb és legjobb választás pedig az otthoni csíráztatás. Fontos, hogy csak otthoni csíráztatásra szánt vegyszermentes magot vásároljunk. Emellett szükségünk lesz még egy csíráztató tálra is, a nedvesség és a hő viszont már adott, indulhat a termesztés.

csira2.jpg ()

A legnépszerűbb csírafajták és hatásai

Búzacsíra: Negatívan hat a rákos sejtek életben maradására; segíti a májműködést és az emésztést, növeli a nemi aktivitást; hurutoldó hatású, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti az érzékszerveket.

Kölescsíra: rákmegelőző hatású; késlelteti az öregedési folyamatokat; erősíti a látást és az idegrendszert; gyulladáscsökkentő hatású; szabályozza a vércukorszintet és a zsíranyagcserét; karbantartja az erek falát és az emésztőrendszert.

Árpacsíra: elősegíti a megfelelő bélműködést; hosszantartó energiával tölt fel; támogatja a csontok és fogak normális szerkezetének kialakulását, csökkentheti a stressz és kimerültség tüneteit; elősegíti a sejtek védelmét a szabad gyökök okozta károsító hatásokkal szemben.

Rozscsíra: segíti a bélrendszer működését; hozzájárul a szív- és keringési rendszer egészségének megőrzéséhez; támogatja a májműködést, csont- és izomerősítő hatása van.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X