Főoldal > EGÉSZSÉG > A fahéj 5 szuper és egészséges hatása

A fahéj 5 szuper és egészséges hatása

antioxidánsanyagcserebetegségegészségfahéjfogyásfűszerfűszernövénynarancsbőr
0

Írta: and

A fahéj jellegzetes illata nem véletlen, egyedülálló íze sem megszokott, de ezek mellett még számos előnyös élettani hatással rendelkezik.

 

A fahéj egyike a legrégebb óta használt gyógy- és fűszernövényeknek, gyógyhatásait már az ókori népek is ismerték. Süteményektől a kávéig mindenhová jut belőle, de bizonyított gyógyászati hatásai vannak. A kínai írások már i.e. 2800-ban említést tesznek egy ceyloni fa belső hántolt kérgéről, a fahéjról. A kínaiak láz, megfázás kezelésére, emésztési panaszok elmulasztására alkalmazták a fahéjat. Az ókori egyiptomiak sok más fűszer mellett, a mumifikáláshoz készített balzsamokhoz használták.

1. Erős antioxidáns

Az antioxidánsok a fahéjban nagy számban fordulnak elő – többek között remek mangánforrás – amiért a fahéj képes harcolni a szabadgyökök ellen. A fahéj immunerősítő hatása régóta nem vita kérdése, egyes kutatások szerint a világon fellelhető 10 legerősebb antioxidáns élelmiszer egyike. Ha fahéjjal szórjuk be a friss gyümölcsünket, akkor nem csak kellemes illatot és egy plusz ízt adunk neki, de egyben a gyümölcsök erjedését is megakadályozzuk, vagy legalábbis lassítjuk. A fahéj ugyanis kiváló a különböző vírusok és baktériumok ellen, ezért megfázás vagy bármilyen téli fertőzés esetén kiváló segítség lehet.

2. Emésztésjavító

Emésztésjavító, étvágyserkentő, görcsoldó és gyomorerősítő hatása is közismert. A fahéj fogyasztásával a felfúvódás gyorsabban szűnik meg, emellett segítség lehet hányingerre vagy bármi más gyomorpanaszra is. Mézzel összekeverve a gyomorfekély megelőzésében is fontos szerepet játszhat. A gyümölcsök közül legjobban az almával, a körtével és a szilvával harmonizál, érdemes ezek kombinációjával fogyasztani.

fahej2.jpg ()

3. Elősegíti a fogyást

Ezen tulajdonsága sokak kedvence. Serkenti az emésztőnedvek termelését, gyorsítja az anyagcserét, ennek köszönhetően segítségedre van a diétában. Az emésztés folyamán ugyanis a fahéj hatására lassul a gyomor kiürülése, így nem érezed magad rögtön éhesnek. Enyhe zsírégető hatással bír, ráadásul csípős-édeskés íze elnyomja a cukor utáni sóvárgást. A cukorbetegek diétájába – hosszú távon is – könnyen beilleszthető. Mindössze napi egynegyed teáskanálnyi fahéj képes 10-30 százalékkal csökkenteni a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát is.

4. Szépít és fiatalít

Kiváló tonizáló hatása van, ennek köszönhetően ápolja, szépíti a bőrt. Ezen bőrfiatalító hatása miatt keverik bele krémekbe is. Egyiptomban már ezer évvel ezelőtt is használták hasonló célokra, de napjainkban is használják egyes szépségipari készítményekben, masszázsolajokba. Különösen a narancsbőr ellen használják nagy sikerrel, ugyanis a fahéj bőrrel érintkezve melegségérzetet, vérbőséget okoz, így a narancsbőrt okozó sejtek gyorsabban tudnak lebomlani és távozni szervezetünkből. A fahéj kiváló szer az öregedés lassítására is. Magas fenoltartalma révén hatékonyan gátolja a cukormolekulák más molekulákkal való összekapcsolódását, amely folyamat egyébként a szövetek károsodásához és öregedéséhez vezet.

5. Hangulatjavító

Aromaterápiás hatásnak köszönhetően egészen különlegesen hat az emberi szervezetre. Tapasztaltad már, hogy amint megérezed a kellemes fahéjillatot, máris jobb lett a kedved? Nem véletlen. A fahéjnak hangulatjavító hatása van, emellett kiváló afrodiziákumként is számon tartják, ezt a hatását is az illatával kiegészítve éri el. És, ha egy finom, fahéjas forralt borra gondolunk… Ugye, hogy máris mosolyogsz?

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X