Főoldal > EGÉSZSÉG > Cickafark, a női csodaszer

Cickafark, a női csodaszer

betegségegészségfájdalomgyógyulásimmunrendszermenstruáció
0

Írta: and

Ez az igénytelen kis növény mindenhol fel tud bukkanni, ahol valami zöld ültetve lett. Ám jóval kevesebben

Ez az igénytelen kis növény mindenhol fel tud bukkanni, ahol valami zöld ültetve lett. Ám jóval kevesebben tudják, hogy milyen gyógyereje van a növénynek.

A cickafarkfű már az őstörténet előtt ismert volt, és már az ókori orvosok is használták. Része a kínai gyógymódoknak, a kelták rituális szertartással szedték, latin neve pedig arról tanúskodik, hogy Akhilleusz, a trójai hős ezzel a növénnyel állította el a társai sebeinek vérzését.

Sokféle gyógyhatás

Számos gyógyhatással bír a cickafark. Epe-, máj-rendellenességekre, emésztőrendszeri gyulladásokra, görcsökre, különböző belső és külső vérzésekre, borogatásként sebekre, felrepedezett bőrre használható. Összehúzó hatása a benne található egyik hatóanyagnak, a tanninnak köszönhető. Ezen kívül flavonoidokat, alkaloidokat és kumarint tartalmaz, ezektől válik annyira hatékonnyá. A virágban található azulén allergiát csökkent. A benne található szeszkviterpén laktonok pedig rákellenes hatásúak. A szemészek még a kötőhártyagyulladásra is ajánlják, míg a nőgyógyászok szerint igazi jolly joker…

Női csodaszer

cickafark2.jpg ()A női medence összes szervére jótékonyan hat. Kiváló gyulladáscsökkentő, hüvely- és méhgyulladásra. Csökkenti a menstruációs vérzést és görcsöket. Szabályozza a ciklust, enyhíti a petefészekgyulladást, a felfázás tüneteit, a szülési fájdalmakat, és a cisztákat, de még daganatok ellen is hatásos.
Hasi fájdalmakra, puffadásra, emésztésjavításra is kiváló. De a húgyúti betegségekben, légzőszervi bajoknál is nélkülözhetetlen. Ugyancsak – főleg – a nőket érinti, hogy kozmetikumokban is használják, bőrnyugtató hatása van.

Fogyasztási formái

Bár nem sűrűn lehet találkozni az éttermek étlapján a cickafark levessel, attól még létezik ilyen. Ahogyan főzelék is készíthető belőle, vagy akár fűszernövény, de mégsem ezek a gyakoriak, hanem a teája. Lehet inni, borogatni, de még ülőfürdőként is alkalmazható. A teához általában szárított virágzatát érdemes használni: egy evőkanálnyit forrázz le egy bögrényi vízzel, és hagyd állni negyed órát. Ihatod naponta kétszer – reggel és este – de ha kúraszerűen alkalmazod (a menstruációs napokban), akkor is ki tudja fejteni a gyógyhatását.

Egyre figyelj: ha parlagfű allergiával küzdesz, akkor nem ajánlott a tea fogyasztása.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X