Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 elképesztő egészség-tény a papayáról

7 elképesztő egészség-tény a papayáról

betegségegészséggyógyulásgyümölcsimmunrendszerszépségvitamin
0

Írta:

Ismerd meg jobban a papayát, tudd meg, miért érdemes enni!

Ez a trópusi gyümölcs tele van olyan tápanyagokkal, mint az A-, a C- és a K-vitamin. Gazdag forrása a magnéziumnak, káliumnak, fehérjének, a karotinnak, és természetes rostokat tartalmaz. Kiváló immunerősítő, és emésztést segítő gyümölcs. 

A növénytudósok úgy tartják, hogy a papaya Mexikó déli részéről és Közép-Amerikából származik, de mára a trópusi és szubtrópusi területeken, na meg az egész világon ismert, elterjedését pedig pont az európaiaknak köszönheti.

Nagyon lédús, 90 százaléka víz, sok C-vitamint, aszkorbinsavat is tartalmaz, de ennél is jelentősebb az A-vitamin tartalma. Papaint és más hasznos enzimeket, közel 20-féle aminosavat, valamint vasat is kimutattak benne.

Az egész növényt, szinte minden alkotórészét felhasználják a természetgyógyászatban. Érdekessége, hogy a gyümölcs éretlen, vagy félig érett állapotban magasabb tápértékű, mint a teljesen beérett változata. A még zöld gyümölcs kalóriatartalma egyharmada, könnyen emészthető fehérjetartalma viszont kétszerese az érett gyümölcsének.

1. Erősíti az immunrendszert   

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően növeli a fehérvérsejtek számát és megvédi a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól. A gyümölcsben lévő többi vitamin miatt kiváló választás, ha gyakran vagy megfázva, vagy akár ha minden évben elkapod az influenzát. Az utóbbi években a papaya úgy is betört a köztudatba, mint a rákos betegek egyik természetes gyógyszere.

2. Javítja az emésztést

A papayában található nagy mennyiségű emésztőenzim, a papain segít lebontani a kemény fehérjerostokat, így támogatva a természetes emésztési folyamatokat. A gyümölcs magas víz- és oldható rosttartalma még inkább megkönnyíti az emésztést: a sok víz és rost elősegíti a belek megfelelő működését, és megelőzi a székrekedést. A papain lebontja az elfogyasztott hús rostjait is, előkészítve azt az emésztéshez. De nem csak a húsevők számára ajánlott a fogyasztása, hanem a vegetáriánusok emésztési folyamatára is kifejti jótékony hatását.

3. Véd az elhízás ellen

A papain miatt az étel gyorsabban halad át a beleken. A rossz emésztés a szegényes étrenddel és az elhízással is kapcsolatban áll. Ez a gyümölcs ráadásul koleszterinmentes, zsírmentes és nagyon kevés kalóriát tartalmaz, így ha fogyókúrázol, akkor is tökéletes választás. Fogyasztható nyersen, főzve vagy párolva is.

papaya2.jpg ()

4. Csökkenti a magas vérnyomást

Mivel kiváló káliumforrás, ez az ásvány segít abban, hogy ellensúlyozza a nátrium hatásait és normális szinten tartsa a vérnyomást. A papaya napi fogyasztása – akár salátákban vagy magában – segít a magas vérnyomásban szenvedő betegek számára.

5. Védi a szívet

Az A-, C- és E-vitamin mind erős antioxidánsok. Ez a három vegyület segít megelőzni a koleszterin oxidálódását, amely a szívrohamok és a stroke első számú okozója. A gyümölcs sok rostot is tartalmaz, amellyel hozzájárul a koleszterinszint csökkentéséhez, véd a meszesedés ellen.

6. Javítja a látást

Ha csak az E-vitamin jelenléte lenne meg a gyümölcsben, már annak is sokat köszönhetne neki a szem, de még karotinoidokat (luteint és zeaxantint) is tartalmaz, amelyek védelmet nyújtanak a nagy energiájú kék fénysugarak ellen, amelyek kárt tehetnek a retinában. Olyan krónikus szembetegségek kialakulását is akadályozhatják meg, mint a szürke vagy a zöld hályog.

7. Szépíti az arcbőrt

Arcpakolásként is használható, mivel az érett papaya megtisztítja az eltömődött pórusokat, ezzel segít megelőzni és gyógyítani a pattanásokat és a bőrfertőzéseket. A papaya erjesztett húsa segítségével feloldja az elhalt hámsejteket, friss és ragyogó bőrt hagyva maga után. Ráadásul a ráncokat is halványítja.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X