Főoldal > EGÉSZSÉG > Akácvirággal a jó közérzetért

Akácvirággal a jó közérzetért

akácakácmézakácvirágbetegségegészséggyógyulásközérzet
0

Írta: and

Az akác kellemes illatát érezve egy friss, nyári napon már önmagában jókedvre derít,

Az akác kellemes illatát érezve egy friss, nyári napon már önmagában jókedvre derít, pedig jóval több van az illat mögött. A hófehér virág értékes gyógynövény, és ha megkóstolod még finom is.

IV. Henrik udvari kertésze talált rá erre az értékes növényre, és hozta be Európába. A növény magját a Notre Dame katedrális tövébe ültette el – a fa ma is él, és Párizs legidősebb fája – és mikor sarjadni, majd virágozni kezdett nem csak a franciák, de egész Európa kedvence lett.

Hatóanyagai és gyógyhatásai

akacvirag2.jpg ()Az akác hatóanyagai a virágában találhatók. Régebben kérgét is használták, de ebben mérgező anyagok találhatók, így a füves emberek is hamar letettek, hogy ezzel kísérletezzenek. A virága viszont közel 20 féle betegségre kezdték alkalmazni: akacint, robinint, flavonoid glikozidokat, valamint kis mennyiségben illóolajat is tartalmaz. Akkor érdemes gyűjteni a virágját, amikor még üdék, és nincsenek teljesen kinyílva. A földre hullott növény már se az embernek, se a szintén értük „rajongó” méheknek nem ideális.

Gyomorfájdalom, gyomorégés vagy gyomorsav-túltengésre legjobb az akácvirág teája, de akár frissen is lehet rágcsálni. Segít a légúti betegségeken is, enyhíti az asztmás tüneteket, a köhögést, a megfázást vagy az enyhébb mandulagyulladást is. Az akácvirágból főzött tea hatékony stressz, álmatlanság, és depresszió kezelésére is, de eloszlatja az idegességet és a szorongást is. De, ha akácvirágból ülőfürdőt készítesz, az enyhíti a felfázás és a hüvelygomba tüneteit. A méze pedig különösen értékes: külsőleg enyhe égési sebekre, belsőleg székrekedés esetén fogyaszthatod.

Felhasználása, alkalmazása

Az akácvirág mézet inkább termelőtől vásárold meg, de a teáját magad is elkészítheted. A forrázatot a szokásos módon, száraz gyógynövényekből készítsd, de az így kapott italt mindig csak frissen fogyaszd. A langyosra hűlt tea akkor a legfinomabb, ha még akácmézzel is ízesíted. Kúraszerűen naponta egy csészével csak addig kell innod, amíg az adott probléma meg nem szűnik. Utána elég, ha hetente vagy kéthetente megiszol egy pohárra. És ha változatosságra vágysz? Az akác virágát használhatod süteményekhez, salátákhoz, de akár palacsintát is tölthetsz meg vele. Nem csak ízletes, de hasznos is lesz az elfogyasztása.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X