Főoldal > EGÉSZSÉG > Így védd magad a nyári veszélyektől

Így védd magad a nyári veszélyektől

alkoholbetegségegészséghőgutakiszáradásleégésnapfénynapsugárzásúszásveszélyvezetés
0

Írta: and

Ha nem vigyázol magadra nyáron, akár az egészséged is károsodhat: figyelj oda ezekre a veszélyes

Ha nem vigyázol magadra nyáron, akár az egészséged is károsodhat: figyelj oda ezekre a veszélyes helyzetekre.

1. Óvakodj a légkonditól!

Manapság az emberek azt gondolják, a légkondi a legjobb. Emberek milliói használják arra, hogy hűvösen tartsák a kocsijukat, otthonukat vagy irodájukat. Habár elsőre jó ötletnek is tűnik, nem mindenkinek az. Vannak például, akik nem tudnak sokáig légkondicionált helyen lenni, mert elkezd kaparni a torkuk és viszketni a szemük. Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, próbáld meg természetes úton lehűteni a lakásod, vagy korlátozd a légkondi használatát néhány percekre.

2. Légy óvatos, ha úszni mész!

Amikor meleg van, nagyon szívesen töltjük szabadidőnket vízparton. Sokan tervezik a szabadságot vízparti helyre, hogy ússzanak, evezzenek. Azonban minden évben százak fulladnak vízbe. Sajnos ez legtöbbször azért fordulhat elő, mert megfeledkezünk a szabályokról és nem biztonságosan úszunk. Fontos, hogy soha ne menj úszni egyedül olyan helyen, ahonnan nem tudnak kimenteni! Mindig legyen veled valaki, aki segíteni tud, ha szükséges. Ne feledd, a legtapasztaltabb úszóval is megtörténhet a baj!

3. Vezess óvatosan!

Amikor télen az utak jegesek és a hőmérséklet is nagyon alacsony, mindig felhívják az emberek figyelmét az óvatos vezetésre. És nyáron? Az utak extrém módon szárazak, sokan hajlamosabbak ilyenkor átlépni a sebességhatárt. A nyári éjszakában több százan vezetnek ittasan és gyorsan, ezzel veszélyeztetve a saját és mások egészségét. A főút nem versenypálya! A nagy sebességgel nemcsak saját, de mások életét is veszélyezteted! Ugyanilyen veszélyes lehet, ha vezetés előtt és közben nem iszol elegendő folyadékot: a dehidratáltság csökkenti a koncentrációs képességeket, és ez könnyen balesethez vezethet!

4. Mérgező állatok és rovarok

Bár Magyarország vadvilága nem olyan ijesztő, mint Ausztráliáé, itt is oda kell figyelni! Nyáron az állatok és rovarok aktívabbak, agresszívebbek. Ha füves területen tartózkodsz, mindig ellenőrizd magad, nem mászott-e rád egy kullancs! Hidd el, nem fogod érezni, hogy megcsíp, és a közhiedelemmel ellentétben a kullancs lentről mászik, nem a fáról esik! Vigyázz a méhekkel, darazsakkal, nehogy a cukros üdítődbe másszanak, ezeket mindig fedd le!

nyariveszely2.jpg ()

5. Ne várd meg, míg kiszáradsz!

Hallottál már valaha a kiszáradásról? Kiszáradásnak azt az állapotot nevezzük, amikor a test vízháztartása felborul és nincs elegendő nedvessége a szervezet működtetéséhez. Persze ez a legvégső állapot, nagyon oda kell azonban figyelni arra, hogy eleget igyál! A nyári melegben nemcsak az izzadással vesztesz vizet, de a tested folyamatosan hőt ad le, párologtat. Ilyenkor a vízszükségleted megnő, még akkor is, ha úgy érzed, nem izzadtál többet. Elengedhetetlen, hogy napi 2, de inkább 3 liter vizet igyál legalább!

6. A természet visszaadja

Azt gondolnánk, hogy modern társadalmunk, ahol elektronikus kütyüket használunk, látjuk és halljuk a több ezer kilométerre lévő ismerősünket, legyőzhetetlen. De ez nem így van. A természet gyakran megmutatja, mire képes! Itt Magyarországon nagyon kis földrengések, jégesők és árvizek nehezítik mindennapjaink. Fontos, hogy ha jégeső van, gyorsan keress olyan búvóhelyet, ahol meg tudod várni az eső végét! Ha külföldre utazol, tájékozódj, milyen természeti katasztrófák fordulhatnak elő és mi olyankor a teendő! Ez nem fóbia, csak elővigyázatosság!

7. Hőgutát kaphatsz

A nagy nyári meleg kihívást jelent a tested számára is. Az emberi test megpróbálja fenntartani az állandó hőmérsékletét, de ehhez a környezethez kell igazodnia: télen fűt, nyáron hűt. Azonban hosszú távon már bajban van, ekkor kapsz nyáron hőgutát. A legjobb, ha megelőzöd azzal, hogy a nagy melegben sokat iszol, hűtöd a tested és mindig használsz védőkrémet. Mindig figyelj a tested jelzéseire: amikor már nem érzed jól magad a napon, azonnal menj árnyékos helyre!

Oké, így elsőre ijesztőnek hangzik, mégsem kell egész nyáron a légkondimentes szobában ücsörögnöd! A nyár egy mókás évszak: vízpart, sok napsütés, kellemes idő. Ne vedd el ezeket magadtól, de ha nem vagy óvatos, könnyen megbosszulja magát a figyelmetlenséged!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X