Használd akár minden nap ezeket a szuper fűszereket!
Ezek a fűszernövények nemcsak ételízesítőként, hanem gyógynövényként is funkcionálnak, friss ízt és sok tápanyagot biztosítanak – használd őket bizalommal!
1. Bazsalikom
Sok rozmaringsavat tartalmaz, antioxidáns, így segít megelőzni a sejtkárosodást. A bazsalikomban lévő eugenol enyhíti a reumás ízületi gyulladást.
Haszálata: Készítsd házi pesztót.
2. Metélőhagyma
Ellát kvercetinnel, ami jót tesz az érrendszernek és csökkenti a gyomorrák kockázatát.
Használata: Szórd a burgonyára, majd öntsd le egy kevés alamaecettel.
3. Koriander
Egy nagyon jó forrása egy olyan vegyületnek, amely gátolja az erek károsodását. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy antihisztamin tartalma miatt segíti az allergiásokat.
Használata: Add friss salátához vagy quacamole-hoz.
4. Kapor
Nagyon erős antioxidáns, tápanyagban gazdag, igazi szuperétel, akárcsak a kelkáposzta. Nagyon jó a beleknek, meggátolja a baktériumok elszaporodását.
Használata: Lazac tetejére kiváló, de a tökfőzelékedből se felejtsd ki!
5. Menta
A kutatások azt mutatják, hogy a menta hatékonyan segít a kognitív képességek megőrzésében, ami azt jelenti, hogy segít az Alzheimer-kórosoknak szellemileg épen maradni.
Használata: Csinálj belőle teát.
6. Oregánó
A kutatások szerint ez a fűszernövény segít semlegesíteni a LDL-t (rossz koleszterint). Ha az egy grammra jutó antioxidáns-tartalmat nézzük, az oregánó erősebb antioxidáns, mint az alma vagy a narancs.
Használata: Pároljuk a pörkölttel, hogy az ízek igazán élvezetőek legyenek.
7. Petrezselyem
Egy maláj kutatás keretein belül azt vették észre, hogy a petrezselyem meggátolja a rákos sejtek növekedését. Ezen túl K-vitamint tartalmaz, és nagyon jó a csontoknak.
Használata: A legjobb nyersen, frissen fogyasztva, ételre szórva.
8. Rozmaring
Nagyon gazdag egy rosmanol nevű vegyületben, mely erős gyulladáscsökkentő. Az emésztésnek nagyon jót tesz.
Használata: Baromfi- és vadhúsokhoz kiváló.
9. Zsálya
Egy carosol nevű anyagnak köszönhetően a zsálya védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben. Ezen felül a memóriát is javítja ez a fűszer.
Használata: Süsd a pogácsádba.
10. Kakukkfű
Timolt tartalmaz, amely egy olyan antimikrobiális vegyület, mely blokkolja az LDL részecskéket, így segíti a vaszkuláris betegségek gyógyulását. Várandósság esetén viszont vigyázz a fogyasztásával, mert vetélést is okozhat!
Használata: Add hozzá az olívaolajhoz.
Fotó: Profimedia – Red Dot