Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 szuperegészséges fűszernövény

10 szuperegészséges fűszernövény

fűszerfűszernövénygyógynövénynövény
0

Írta:

Használd akár minden nap ezeket a szuper fűszereket!

Ezek a fűszernövények nemcsak ételízesítőként, hanem gyógynövényként is funkcionálnak, friss ízt és sok tápanyagot biztosítanak – használd őket bizalommal!

1. Bazsalikom

Sok rozmaringsavat tartalmaz, antioxidáns, így segít megelőzni a sejtkárosodást. A bazsalikomban lévő eugenol enyhíti a reumás ízületi gyulladást. 
Haszálata: Készítsd házi pesztót.

 2. Metélőhagyma

Ellát kvercetinnel, ami jót tesz az érrendszernek és csökkenti a gyomorrák kockázatát. 
Használata: Szórd a burgonyára, majd öntsd le egy kevés alamaecettel.

 3. Koriander

Egy nagyon jó forrása egy olyan vegyületnek, amely gátolja az erek károsodását. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy antihisztamin tartalma miatt segíti az allergiásokat. 
Használata: Add friss salátához vagy quacamole-hoz.

 4. Kapor

Nagyon erős antioxidáns, tápanyagban gazdag, igazi szuperétel, akárcsak a kelkáposzta. Nagyon jó a beleknek, meggátolja a baktériumok elszaporodását. 
Használata: Lazac tetejére kiváló, de a tökfőzelékedből se felejtsd ki!

 5. Menta

A kutatások azt mutatják, hogy a menta hatékonyan segít a kognitív képességek megőrzésében, ami azt jelenti, hogy segít az Alzheimer-kórosoknak szellemileg épen maradni. 
Használata: Csinálj belőle teát.

fuszernoveny2.jpg ()

6. Oregánó

A kutatások szerint ez a fűszernövény segít semlegesíteni a LDL-t (rossz koleszterint). Ha az egy grammra jutó antioxidáns-tartalmat nézzük, az oregánó erősebb antioxidáns, mint az alma vagy a narancs. 
Használata: Pároljuk a pörkölttel, hogy az ízek igazán élvezetőek legyenek.

 7. Petrezselyem

Egy maláj kutatás keretein belül azt vették észre, hogy a petrezselyem meggátolja a rákos sejtek növekedését. Ezen túl K-vitamint tartalmaz, és nagyon jó a csontoknak. 
Használata: A legjobb nyersen, frissen fogyasztva, ételre szórva.

 8. Rozmaring

Nagyon gazdag egy rosmanol nevű vegyületben, mely erős gyulladáscsökkentő. Az emésztésnek nagyon jót tesz. 
Használata: Baromfi- és vadhúsokhoz kiváló.

9. Zsálya

Egy carosol nevű anyagnak köszönhetően a zsálya védelmet nyújt a rákkeltő anyagokkal szemben. Ezen felül a memóriát is javítja ez a fűszer.
Használata: Süsd a pogácsádba.

10. Kakukkfű

Timolt tartalmaz, amely egy olyan antimikrobiális vegyület, mely blokkolja az LDL részecskéket, így segíti a vaszkuláris betegségek gyógyulását. Várandósság esetén viszont vigyázz a fogyasztásával, mert vetélést is okozhat!
Használata: Add hozzá az olívaolajhoz.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X