Főoldal > EGÉSZSÉG > Fura szuperital: ezért igyál krumplilét!

Fura szuperital: ezért igyál krumplilét!

burgonyaburgonyaléegészségkrumplikrumplilézöldség
0

Írta:

A gyümölcsök, zöldségek levének kinyerése és elfogyasztása a legjobb módszer, ha nem szeretnél semmilyen tápanyagot elveszíteni az eljárás közben.

Így élvezheted az ízeket, de mégsem kell egyetlen vitaminról vagy ásványi anyagról sem lemondani.

Ezt könnyű elképzelni, ha valami lédús gyümölcsről beszélünk, de tudtad, hogy a nyers krumpli is egészséges? A nyers krumpli nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, például kalciumot, káliumot, folsavat, magnéziumot, vitaminok szempontjából pedig nagyon gazdag C-vitaminban.

A nyers krumpli levének számos előnye van még!

Jó gyulladáscsökkentő

A burgonyából kinyert lé nagyon hatásos lehet olyan emberek számára, akik valamilyen gyulladásból eredő betegségben szenvednek.

Ekcémára vagy bármilyen bőrbetegségre jó

A krumplilé nagyon jó bőrproblémákra, például ekcémára vagy aknéra. Az érintett bőrfelületet borogasd naponta 1-szer a hideg lével.

Gyógyítja a szájzug gyulladását, kiszáradását

A cheilitis angularisnak nevezett, a szájzugban található gyulladás száraz, elvékonyodott, kirepedezett bőrt eredményez, és igen fájdalmas tud lenni. A nyers burgonya B-komplex tartalmának és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően segíthet a tünetek enyhítésében és a gyorsabb gyógyulásban.

Természetes módon fényesíti a bőrt

Ha a burgonya levét összekevered kevés frissen facsart citromlével, a sötétebb bőrterületeket fényessé teszi. Citrom helyett nyugodtan használhatsz uborkát is. A krumplit használhatod a szem alatti karikák eltüntetésére is.

Megoldás a száraz bőrre

A rendszeres burgonyalé ivása segít elkerülni a bőr száraz érzését, mert puhává és hidratálltá teszi a bőrt.

krumplile2.jpg ()

Sötétíti a hajad

Aggódsz az őszülés miatt? Próbáld meg, hogy a hajadról a sampont nyers burgonya levével mosod le.

Segít elkerülni a rákot

Habár tudományosan még nincs bizonyítva, sokan hisznek abban, hogy a nyers burgonya leve segít a szabad gyökök lekötésében, így segít elkerülni a rákos megbetegedéseket.

Vesekő elkerülése

A rendszeres burgonyalé fogyasztás fokozza a kiválasztási folyamatokat, és segít abban a vesének, hogy könnyebben kiválassza a hasznos és a kevésbé hasznos anyagokat.

Elősegíti a fogyást

A legtöbb zöldség leve hatékonyan segíthet abban, hogy csökkents a súlyodon. Nincs ez másként a burgonya esetében sem. Idd naponta kétszer a levét, hogy segítsd a diétád. A legoptimálisabb, ha reggel üres gyomorra és 2-3 órával lefekvés előtt iszod.

Elsősegély mérgezés esetén

Krumpli minden háztartásban található, ezért jó ha tudod, hogy mérgezés esetén nagyon hasznos lehet. A burgonyalevet mézzel vagy sárgarépalével összekeverve add a mérgezettnek, hogy igya meg a folyadékot, de orvost is mindenképpen hívj!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X