Főoldal > EGÉSZSÉG > Új szuperital a láthatáron! – Ez most tea vagy kávé?

Új szuperital a láthatáron! – Ez most tea vagy kávé?

antioxidánsbetegségegészséggyógyuláskávékoffeintea
0

Írta: and

Új szuperital indult hódító útjára. A kávécserjéből készült tea

Új szuperital indult hódító útjára. A kávécserjéből készült tea kifejezetten jó fogyókúrás módszer; egyszerre lehet ellenfele a kávénak és a zöld teának is. Se nem keserű, se nem erős, de kicsit kávés és kicsit teás is.

Történelmi kezdetek
A kávészemek serkentő hatását
már annál is régebben felfedezték, mint amit sejtenéd. Egy Káldi nevű etióp pásztor Kr. e. 300-ban fedezte fel, hogy ha a kecskéi a piros bogyókat legelészik, sokkal élénkebbek lesznek. Ezt elmondta a közelben élő szerzeteseknek, akik rájöttek arra, hogy ha a magokat megpörkölik, ízletes italt készíthető belőle, ez lett a kávé őse.

Jóval később a kávécserje levelét is elkezdték hasznosítani – de a változatosság kedvéért ebből teát készítettek, elsőként az etióp és a dél-szudáni emberek. Az 1800-as években már Nagy-Britanniában is megpróbálták meghonosítani az érdekes nedűt, de akkor még nem érezték úgy, hogy bevált volna. Pedig számtalan jótékony hatása van, és méltatlanul szorult háttérbe a kávécserje levele.

Bogyó kontra levél   

A kávé – mértékletes fogyasztás esetén – serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. Hatóanyaga a koffein néven ismert alkaloid, mely fokozza a szívműködést, az anyagcserét és a légzést, növeli a vérnyomást és a vérkeringési sebességet, tágítja az agyi ereket, szűkíti a bélben levő ereket és vizelethajtó hatása is van. Mindezt a kis bogyó rejti, de mi a helyzet ugyanazon növény levél részével?

kavecserje2.jpg ()

A kutatók huszonhárom kávécserjefajt vizsgáltak meg, és ebből hétnek a levelében mutattak ki magas mangiferin-tartalmat. A mangiferint elsőként a mangóból vonták ki, ám az arab kávé levelei rejtik a legtöbbet a vegyületből, amely gyulladáscsökkentő hatással bír, képes csökkenteni a cukorbetegség kockázatát és a vérkoleszterinszintet, illetve védi az idegsejteket.

Az alacsony koffeintartalommal bíró főzet nem olyan keserű, mint a tea, és nem is olyan erős, mint a kávé. A főzet azonnal enyhíti az éhségérzetet, a kimerültséget, és képes felfrissíteni az agyat. 

Ami ellene szól…

Az arab kávé leveleiben található a legtöbb – szintén megannyi jótékony hatással bíró – antioxidáns, ez eddig szuper hír, ugyanakkor a szakemberek elismerik, hogy további vizsgálatokra van szükség a kávélevélben lévő vegyületek emberi szervezetre gyakorolt hatásainak pontos meghatározásához. Ja, és egyesek szerint ihatatlan íze van. De azok, akik ezt állítják, abban egyetértenek, hogy a fogyasztása ajánlott!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X