Főoldal > EGÉSZSÉG > Tökéletes egyensúly: szőlő, szőlőmag, bor és Balaton

Tökéletes egyensúly: szőlő, szőlőmag, bor és Balaton

Balatonbőrszőlőszőlőmag szőlőmagolaj
0

Írta:

Finom és egészséges a szőlő

Az illatos, édes szőlőről már nem csak Tokajra vagy Villányra asszociálunk, hanem a fogyókúrára, a szőlőmagra és a Balatonra is. Hogy miért? Mert a lédús gyümölcsből nagyrészt bort készítenek, de a friss, érett szemek a fogyókúrádat is segíthetik. A szőlőmag pedig igazi csodaszer a szervezeted számára.

Mire jó a szőlő?

Gazdag vitaminokban és a szervezetre jótékony hatást gyakorló ásványi anyagokban. A kvercetin nevű anyag csökkenti a koleszterinszintet, tisztítja a véredényeket, ezáltal mérsékli a vérnyomást és a szívbetegségek előfordulásának kockázatát. Rengeteg B- és C-vitamint, valamint káliumot, magnéziumot, vasat és kalciumot is segít a szervezetedbe juttatni. A benne található rost, illetve a héj serkenti az emésztést, jótékony hatással van a bőrre, a vesére, és a májra is.

Mit tud a szőlőmag?

Van, aki csak lenyeli, van, aki összerágja, és olyan is, aki inkább kiköpi. Az összerágott szőlőmag még a berúgást is meggátolja, de egy hideg sajtolt eljárással olajjá tud „változni”. A szőlőmagolaj talán az egyik legértékesebb olaj. Ellentétben a legtöbb ismert növényi olajjal szemben 200 °C-on is megtartja kiváló ízét, a füstpontja 250 °C, ami azért fontos, mert így sütés-főzés közben nem keletkezik káros égéstermék. Gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes. Magas az E-vitamin tartalma, az antioxidáns hatása 18,4-szer jobb, mint a C-vitaminnak. Megvédi az érrendszert a meszesedéstől, erősíti a vérereket és a hajszálerek falait, ezáltal is csökkentve a trombózisveszélyt. Gyulladásgátló hatása is van, és erősíti a szervezetet a stressz ellen.

Mi van a Balatonnál?

A balatoni borok, a szőlő és szüret kapcsolata egyre szorosabban fonódik össze. Ideje elfelejteni, hogy a „magyar tenger” csak nyáron, akkor is csak jó idő esetén tartogat érdekes és értékes programokat. A Balaton déli partján járva, a változatos somogyi dombság legszebb dűlői: Viszipusztától a holládi Bari-hegyig elvarázsolják az arra járókat. A legjelentősebb szőlőfajtákat lehet felismerni: a Tramini, a Királyleányka, a Szürkebarát és az Olaszrizling, de jelentős területen termesztenek Chardonnay, Irsai Olivér és Sauvignon Blanc fajtákat is.

A palackba zárt balatoni nyár

A Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet bekapcsolódva a turizmusba a Dél-Balatoni Borút egyik fontos állomása. A család Balatonszemesen, az egykor a Hunyadi-család birtokán, a barokk korból fennmaradt pincében alakította ki Dél-Balaton legnagyobb borozóját, ahol 20-120 fős csoportokat, baráti társaságok vehetnek részt a szakszerű borkóstolón. A család azt vallja, hogy a legjobb termőhelyekre lehet alapozni az egyedi, minőségi bort adó pincészetet, és a minőségi bor a kiváló szőlővel kezdődik.

Fotó: Malina Adrienn


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X