Főoldal > DIÉTA > 5 tutiság, amit eddig nem tudtál a szőlőről

5 tutiság, amit eddig nem tudtál a szőlőről

diétaegészségétkezésfogyásgyümölcsőszszőlőtáplálkozásvitamin
0

Írta:

Az apró szemek egészséged teljes értékű őrzői, a rendszeres szőlőfogyasztás valamennyi szervedre jótékony hatással van.

1. Vízhajtó

Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz: A-, B1-, B2-, C-vitamin, kalcium, vas, foszfor, magnézium, szelén és kálium is van benne. A szelén ráadásul antioxidáns, mely nagymértékben támogatja a sejtek öregedése elleni küzdelmet. Magas a káliumtartalma, ami vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretemékek kiürülését a veséken keresztül. A szőlő tisztítja a vért, serkenti a vérképzést, és jó hatással van az idegrendszerre is.

2. Energiát ad

Fáradékonyság esetén is hatékonyan alkalmazható, mivel a szénhidrát szőlőcukor formájában van jelen benne, melyet a szervezet közvetlenül energiává tud alakítani. Cukortartalma miatt  érdemes kipróbálni a stresszhelyzetekben is. Magas A-, C-vitamin tartalma miatt pedig immunerősítőként is megállja a helyét. De gyógyítja a bél megbetegedéseit, és megakadályozza a vese és a hólyag kövesedését is.

szolo2.jpg ()

3. Vírusok és herpesz ellen

A szőlőről nem érdemes leszedegetni a héját. Az abban lévő vegyületek olyan vírusokat, mint például a herpesz, hatékonyan semmisítik meg. Gazdag vas- és folsavtartalma pedig a vérképzésben játszik fontos szerepet, ezért a vérszegénység ellenszereként is számon tartják a lédús gyümölcsöt.

4. Méregtelenít

A szőlő rendszeres fogyasztása maga a megtisztulás és a felfrissülés. A szőlőben található víz, vitaminok és ásványi anyagok elsősorban a bőrre, a vesére és a bélrendszerre vannak jótékony hatással. A rostok letisztítják a bélfalakat, így a lerakódott, felgyülemlett káros anyagok feldolgozásra kerülnek, és minden, am felesleges gyorsabban távozik a szervezetből. Ez csak a friss gyümölcs esetében igaz, aszalt formában már nem tudja ezt a hatást kifejteni. Az étkezéseket dióval vagy sajttal is kombinálhatod.

5. Szépíti a bőrt

Jótékony hatása a kozmetikában is megmutatkozik, nem véletlen, hogy egyre több arckrém, testápoló tartalmaz szőlő, vagy szőlőmag kivonatot. Selymessé és feszessé teszi a bőrt, gyümölcssavainak köszönhetően pedig megújítja a bőrsejteket.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X