Főoldal > EGÉSZSÉG > Az igazság a multivitaminokról – károsak vagy hasznosak?

Az igazság a multivitaminokról – károsak vagy hasznosak?

egészségvitamin
0

Írta: and

Mindent az egészségért? 2013-ben szinte alig van már olyan család – Amerikában és Magyarorsz&

Mindent az egészségért?

2013-ben szinte alig van már olyan család – Amerikában és Magyarországon egyaránt -, ahol a konyhapolcon ne sorakozna legalább egy-két doboz multivitamin és/vagy étrend-kiegészítő. Ha pedig egy üdítőspalackon a „multivitamin” szó olvasható, már csaknem automatikusan tesszük a bevásárlókosarunkba, még akkor is, ha eredetileg körtéset szerettünk volna venni, mert ez sokkal egészségesebb. Csak azt nem tudjuk, honnan is indult eredetileg ez a vélekedés – mert azt, hogy a „multivitaminos ” termékek lényegesen egészségesebbek a többinél, azt semmilyen orvosi eredmény nem támasztja alá, ahogy a kis dobozos tabletták jótékony hatását sem. A probléma akkor van, ha az egészségére olyan kínosan figyelő (értsd: multivitaminokat nyeldeklő) ember emellett mozgásszegény és koleszterindús életmódot folytat – mert ha hinni lehet egy nemrég végzett kísérletnek, ez pont olyan, mintha semmit sem tennénk az egészségünkért.

Az a jó placebo

Regan Baley, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének (NIH) kutatója nemrég érdekes felfedezést tett. Az amerikaiak túlnyomó része majdnem minden étkezés mellé vitaminokat és étrendkiegészítőket fogyaszt, és mindössze 23 százalékuk teszi ezt azért, mert az orvosa javasolta. A Jama Internal Medicine című lapban jelent meg ez az eredmény, amire Baley és munkatársai 12000 felnőtt tesztalany segítségével jutottak 2007 és 2010 között. Az alanyok 45 százaléka azért szedett ilyen készítményeket, mert bízott benne, hogy egészségesebb lesz általuk, 33 százalék a jelenlegi egészségi állapotát akarta szinten tartani velük.

multi2.jpg ()A médiának persze nagy szerepe van a jelenség kialakulásában, hiszen folyton azt halljuk, hogyan legyünk állandóan fittek, egészségesek, fiatalosak, és ezt a reklámok szerint a legegyszerűbben ezekkel a termékekkel lehet elérni. Ki ne akarna egy reggel bekapott tablettától egész nap mosolyogva táncikálni, mint a hirdetésekben látott családanyák? Itt kezdődik a tabletták placebo-hatása: ha elhiszed, egy időre jobban is érzed magad tőle.

Ami valóban segít

Marian Neuhouser, a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársa fogalmazta meg azt, amiben az orvosok biztosan egyetértenek: az egészséges étrend, a sok gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona már önmagában ellátja annyi tápanyaggal a szervezetet, hogy nincs szükség külön étrend-kiegészítőkre. Természetesen kárt nem okoznak, de annyi hasznot sem, amennyiért megérné csillagászati összegeket kifizetni értük. Egyébként Baley doktor szerint pontosan nem állapítható meg, mégis mennyire hasznosak ezek a vitaminok, hiszen akik szedik őket, azok legtöbbször amúgy is egészségesen élnek, sokat mozognak, keveset isznak, nem dohányoznak és változatosan étkeznek, tehát rajtuk érdemben nem mérhető le a tabletták hatása.

Egy szó mint száz: az orvosok és a kutatók szerint mindenki jobban járna, ha a vitaminokra és étrend-kiegészítőkre költött pénzén kondibérletet és egészséges ételeket vásárolna.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X