Főoldal > wellness > Nem jobb a koffeinnél az energiaital

Nem jobb a koffeinnél az energiaital

betegségegészségitalkávékoffein
0 0

Írta:

A szakértők egy kísérlet során a résztvevők agyi aktivitását mérték egy figyelmet ig&

A szakértők egy kísérlet során a résztvevők agyi aktivitását mérték egy figyelmet igénylő feladat megoldása közben. Pontosabban azt vizsgálták, hogy az agy milyen gyorsan reagált a számítógép monitorán megjelenő betűk váltakozására.

A kísérletet megelőzően a résztvevők 237 milliliter vizet, koffeines vizet vagy energiaitalos vizet fogyasztottak. A koffeines italokat úgy készítették el, hogy az alanyok testsúlyához viszonyítva ugyanannyi élénkítő anyagot tartalmazzon, illetve valamennyi folyadékot kékre színezték. Az eredmények alapján a koffeines italokat fogyasztóknál gyorsabb agyi reakciót lehetett megfigyelni, mint azoknál, akik csak vizet kaptak. A koffeines víz és az energiaital hatása között azonban nem mutatkozott különbség.

energia2.jpg ()„Sokan azért választják az energiaitalokat, mert extra adag koffeinre vágynak, még nagyobb hatással” – mondta Chelsea Benham, az egyesült államokbeli Danville Központi Főiskola kutatója, hozzátéve, hogy az eredmények ellentmondanak a hatékonysággal kapcsolatos elvárásoknak.

A vizsgálathoz használt energiaitalból egy 60 milliliteres üveg 215 milligramm koffeint tartalmaz, ami két csésze kávénak felel meg. Az energiaital előnye, hogy nagyobb koncentrációban rejti a serkentő anyagot, tehát nem kell belőle annyit meginni, mint kávéból. Az energiaitalok fogyasztásával kapcsolatban azonban aggályok merültek föl, mert a szakértők szerint kétséges, hogy az ennyire sűrített koffeinbevitel egészséges az emberi szervezet számára. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) több bejelentést is kapott a kísérlethez használt termékkel kapcsolatban: szívrohammal és halálesettel is összefüggésbe hozták a fogyasztását, noha egy esetben sem bizonyosodott be, hogy az energiaital lett volna a problémák oka.

Fotó: Profimedia – Red Dot

Forrás: Medipress.hu


További cikkeink a témában

allergiaegészség

Mi okozhat tartós orrdugulást?

Írta:
tegnapelőtt 0 0

Nátha, allergia és arcüreggyulladás gyakori tünete az orrdugulás. Ilyen esetekben sokat segít a kezelőorvos által, jól megválasztott orrcsepp, mely akár hosszú távon is biztonsággal alkalmazható. Vannak azonban olyan esetek, amikor az orrdugulás tartósan fennáll és gyógyszerek, orrspray-k segítségével sem mulasztható el.

betegségegészség

Megnagyobbodott nyirokcsomó: súlyos betegséget is jelezhet

Írta:
3 napja 0 0

A nyirokcsomók az immunrendszerünk fő szereplői közé tartoznak, így gyakori, amikor megfázás, influenza és egyéb betegségek alkalmával megduzzadnak, jól kitapinthatóvá válnak. Igen ám, de mi a helyzet akkor, amikor látszólag kóros állapot nélkül duzzadnak meg a nyirokcsomók? A kérdésre dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa adott választ.