Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 tipp, hogy elkerüljön a betegség

6 tipp, hogy elkerüljön a betegség

betegségegészséggyógyszergyógyulásinfluenzaköhögésmegelőzésmegfázásnátha
0

Írta:

Ha távol akarod tartani a bacikat, meg kell erősítened az immunrendszered!

Gondolkodtál már azon, hogy mások miért maradnak egészségesek, amikor te folyamatosan szipogsz? Persze lehet, hogy ők gyakrabban mosnak kezet és kevesebbszer érintkeznek beteg gyerekekkel és munkatársakkal. De az biztos, hogy az ő immunrendszerük elpusztítja a baktériumokat, mielőtt megfázhatnának.

Te is képes lehetsz erre néhány egyszerű változtatással!

1. Egyél több antioxidánst!

Az az étrend, amely sok gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat, olajos és egyéb magvakat tartalmaz, jót tesz az immunrendszernek. Ezek az ételek biztosítják a megfelelő antioxidáns-tartalmat a tested számára az influenza és megfázás elleni küzdelemben, méghozzá jelentős A-, C-, B6-, és E-vitamin tartalmuk, és az olyan ásványi anyagok megléte miatt, mint a réz, vas, szelén és cink.

2. Szedj multivitamint!

Még ha bővelkedik is étrended antioxidánsokban, akkor is nehéz az összes olyan vitamint és ásványi anyagot biztosítani, amelyek mellett tökéletesen működik az immunrendszer. Így jó, ha megtámogatod a szervezeted olyan multivitaminnal, amely fokozza az immunrendszer működését. De ne szedj többet, mint amennyit kell! Vigyázz, mert kisebb adagban serkenti az immunrendszer működését, nagyobb adagban károsítja azt!

3. Szerezz be immunerősítő gyógynövényeket!

Kutatások szerint igazán lenyűgöző és kiterjedt módon támogatják az immunrendszer működését a gyógynövények. Az influenza és megfázás ellen az alábbi gyógynövények közül válassz: astragalus, echinacea, bodza, ginzeng, fokhagyma.

nembeteg2.jpg ()

4. Aludj eleget!

A legnagyobb partyarc vagy – ezért leszel beteg? Kevesebbet alszol, mint amennyi szükséges és ezért a szervezeted szenved. Nincs olyan, hogy „normális” alvási mennyiség, de az általánosan elmondható, hogy legalább 7 óra szükséges. Egy tanulmány szerint az egyik oka annak, hogy az emlősök alszanak éjszaka, az immunitás kialakulása.

5. Mozdulj!

Egy kutatás adatai alapján az egész nap tespedő emberek immunrendszerénél jóval hatékonyabban működött azoké, akik rendszeresen végeztek valamilyen testmozgást. Azok közül, akik a hét több napján legalább 45 pernyi testmozgást végeztek, 50%-kal kevesebben lettek betegek az influenzajárvány idején, mint akik semmilyen testmozgást nem végeztek.

6. Csökkentsd a stresszt!

Persze, ezt könnyebb mondani, mint megtenni. De a mentális stressz fizikai következményekkel járhat. Tehát, ha szeretnéd az immunrendszered működését serkenteni, csökkentened kell a stressz-szinted! Klasszikus kísérleti példa, amikor 400 embert kérdeztek ki, hogy mennyire stresszesek, majd hideg vírusnak tették ki őket. Akik magas stressz-szintről számoltak be, kétszer nagyobb eséllyel kapták el a betegséget. Íme néhány stressz-csökkentő módszer: meditáció, jókedv, társasági élet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X