Főoldal > EGÉSZSÉG > Erősítsd immunrendszered napraforgómaggal!

Erősítsd immunrendszered napraforgómaggal!

betegségegészséggyógyulásimmunerősítésimmunrendszermegfázásnapraforgónapraforgómagnapraforgóolajnátha
0

Írta:

Itt a hideg idő, a nátha és megfázás szezonja. Ilyenkor még sűrűbben kerül szóba az immunrendszer fontossága és annak megerősítése. Sok zöldségről, gyümölcsről már tudjuk, hogy kiváló immunerősítő, de mit tud ehhez hozzátenni a napraforgó?

Általános érvényességű dolog, hogy a helyes táplálkozás segíti a szervezeted megfelelő működését. A jól kiválasztott étrend helyes arányban tartalmazza a következőket: fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok (C-, A-, B-vitaminok, karotinok, E-vitamin és folsav), ásványi anyagok, antioxidánsok és flavonoidok. Ha ezek bejutnak a szervezetedbe az immunrendszered is jól lesz. Ezt gyengíti minden, ami fehér cukorból, fehér lisztből készült, de a félkész- és készételek, tartósítószeres, aromásított, mesterséges és nehezen emészthető ételek sem segítik.

Napraforgó-kisokos

A napraforgó kiválóan alkalmas az immunrendszer erősítésére és a vérnyomás csökkentésére. Azonban számos jótékony hatása mellett, nem árt tudni, hogy egy csésze napraforgómag 800 kalóriát tartalmaz, így ne vidd túlzásba a fogyasztását, mert hízáshoz vezet. A folsavban gazdag magban sok a jó zsír, az antioxidáns, az E-vitamin, a szelén és réz is. Ettől válik nélkülözhetetlenné.

A napraforgó magjának olaját étkezési célokra és gyógyszeres kenőcsök készítésére is használják. A többszörösen telítetlen zsírsavakkal megelőzheted a szív- és érrendszeri betegségeket, és csökkenthető a koleszterinszint. A homeopátiás készítmények görcsoldásra és láz csillapítására is alkalmazzák. A mag tele van fitokémiai anyagokkal, melyek beindítják az emésztést, így jót tesz a beleknek is. Csökkenti a sejtkárosodással járó betegségek kialakulását, és megvéd a ráktól is.

Így fogyaszd!

Ne a szotyizást képzeld magad elé, amit a megtermett focidrukkerek csinálnak a stadionokban. Először is: tarts mértéket! A magbél nyersen, olajban sütve, vagy szárazon pirítva is ehető. Érdemes a hántolt, sózatlan változatot megvásárolnod, és magadnak elkészítheted az ízesítést is. Tehet salátákba, zöldségekhez. A nyers mag csíráztatva is finom és energikus. A napraforgócsíra jó D- és B-vitaminforrás, és ásványi anyagokban – kálium, kalcium és vas – gazdag.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X