Főoldal > EGÉSZSÉG > Lázcsillapítás fűszerrel? Működik!

Lázcsillapítás fűszerrel? Működik!

betegségegészségfájdalomfűszerfűszernövénygyógynövénygyógyuláslázlázcsillapítás
0

Írta: and

Láz esetén még a legerősebb szervezet is legyengül. 38 fokos testhőmérséklet felett szükség van a láz csillapítására, ilyenkor jön a gyógyszer, vagy a jól bevált házi praktikák. De a gyógyteák és a hideg vizes borogatáson túl a fűszerekkel is gyógyulhatsz.

 

Hidegrázás, égő nyálkahártya, étvágytalanság, levertség – ezek a láz jól ismert tünetei, amit mindenki szeretne gyorsan letudni, elfelejteni és újra egészséges lenni. A láz folyamatáról és hátteréről tudni kell, hogy a szervezeted természetes védekező mechanizmusa indul be testhőmérsékleted megemelkedésével, amikor valamilyen vírusos, vagy bakteriális eredetű megbetegedéstől szenvedsz. 38 fok feletti láz esetén azonban már muszáj csillapítani, hogy ne legyen nagyobb baj. A rengeteg folyadék elfogyasztása mellett – az átlag napi mennyiség kétszeresét tanácsos ilyenkor meginni – a húsleves, a zöldségleves, és gyógyteák ideje is beköszönt.

Lázcsillapító gyógynövények

A hársfa talán az egyik legismertebb meghűlés elleni gyógynövény, lázcsillapító szerepe is jelentős. A fekete bodzából készített tea nemcsak az immunrendszer erősítésére szolgál, hanem kiváló izzasztó hatásának köszönhetően elismert lázcsillapító is. De rajtuk kívül az orvosi zsálya is fontos alapanyaga a legtöbb láz elleni teakeveréknek. Emellett a torokgyulladással járó betegségeket is kiválóan gyógyítja.

Lázcsillapító ételek

A zsíros, cukros ételeket, és a tejet kerüld, amikor lázas vagy. Viszont kilószámra eheted a mandarint, a kivit, és a nagymama húslevesét is. Törekedj arra, hogy minél lédúsabb ételt válassz, mert könnyen csúszik, és a szervezeted is jobban kívánja a folyadéktartalma miatt. És az sem mindegy, hogy ételeid milyen fűszerekkel készülnek…

lazcsillapitas2.jpg ()

Lázcsillapító fűszerek

A konyhapolcon megbúvó kis fűszertárolók igazi titkokat rejtenek. Hogy mit használj salátához, halhoz, csirkéhez, vagy éppen vadhoz már lehet, hogy tökéletesen tudod, de mit vegyél elő láz esetében?

Például a majoránnát. A magyar konyha egyik kedvenc ételízesítője kiváló gyulladásgátló és lázcsillapító hatással bír, továbbá az erős és száraz köhögést is gyógyítja. Meghűlés idején az orrdugulást is megszünteti, hogy ha a majoránnafüves kenőcsöt az orr belsejébe és környékére kened.

A bazsalikom is nem csak az olasz tésztát vagy a pizzát dobja fel, hanem betegség esetén akár téged is. A bazsalikom gazdag vegyületekben és erős antioxidánsokat tartalmaz, valamint antibakteriális, vírusölő, adaptogén és immunerősítő hatású. A bazsalikom levelével kezelhetőek a láz különböző típusai. Jó fertőtlenítő anyag, amely megvédi a szervezet a vírusos fertőzésekkel szemben. Kiváló fájdalomcsillapító, görcsoldó és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is van.

A gyömbér és a koriander együttese is hatásos segítséget nyújt, ha magasra szökik a láz. A belőlük készült tea a kínai orvoslás szerint az egyik leghatásosabb ital megfázás ellen. A gyömbérhez hasonlóan a koriander is antibakteriális hatású, általános immunerősítő. Míg a gyömbér erősen, a koriander enyhén izzasztó hatású, így segíti elő a láz és a betegség gyorsabb lefolyását. A gyömbéres koriandertea elkészítéséhez végy 2-3 szál koriandert, amit 5-6 vékony szelet gyömbérrel és 3 apróra vágott újhagymával főzzél 10 percig fél liter vízben. Fogyasztás előtt kevés mézzel és/vagy citrommal még ízesítheted.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X