Főoldal > wellness > Étkezési zavart okozhat a Facebook

Étkezési zavart okozhat a Facebook

anorexiaegészségevészavarfacebookhumánpsziché
0 0

Írta:

A netező fiatal nők óriási hangsúlyt fektetnek a képeikre kapott lájkok és hozzászólások számára, s eltávolítják a megjelölésüket a számukra előnytelen fotókról. Ez a fajta fokozott testtudatosság növeli a szorongást és az étkezési zavarok kialakulásának kockázatát.

 

Az International Journal of Eating Disorders című szakfolyóiratban megjelent kutatáshoz 960 női főiskolai hallgatót kérdeztek meg arról, mennyi időt töltenek a Facebookon, milyen fontosnak tartják az ott kapott tetszésnyilvánításokat, illetve „kitagelik”-e magukat a képekről. 

„A résztvevők több mint 95 százaléka használja a Facebookot, alkalmanként általában 20 percet töltve a közösségi portálon, ami naponta több mint egy órát jelent összesen” – nyilatkozta Dr. Pamela Keel. 

Az eredmények alapján azoknál jelentkeztek a legsúlyosabb testkép-problémák, akik a legtöbb időt töltötték a Facebookon, és náluk a legmagasabb az étkezési zavarok kialakulásának kockázata is. Az érintettek nagyobb valószínűséggel értékelték fontosnak a lájkok és a kommentek számát, gyakran eltávolították az őket ábrázoló fotókról a megjelölést, valamint összehasonlították magukat a barátaikkal. 

„A Facebook-használat közvetlen következményeit vizsgálva kimutattuk, hogy 20 percnyi Facebook-használat már hozzájárul a súly- és alakproblémák, valamint a szorongás kialakulásához a kontrollcsoporthoz képest. Az összefüggés általánossága nagyon fontos, mivel a szorongás és a testképzavar egyaránt étkezési zavarokhoz vezethet” – jelentette ki Dr. Keel. 

„A Facebook a kortárs csoport nyomását közvetítő fontos médium, mely széleskörű társadalmi üzenetet hordoz. A női külsőt előtérbe helyező platform egész nap szem előtt van. Mivel az orvosok és a kutatók egyaránt szeretnék feltárni az étkezési zavarok összetett okait, mindenképpen muszáj nagyobb hangsúlyt fektetni a közösségi média fiatalokra gyakorolt hatására” – tette hozzá a szakértő.

Fotó: Medipress.hu


További cikkeink a témában

életmódváltásendokrinológia

IR-rel sem lehetetlen a súlycsökkentés

Írta:
1 órája 0 0

Az inzulinrezisztencia oka és következménye is lehet a túlsúly, melytől megszabadulni igen nehéz, és csakis megfelelő, személyre szabott terápiával és nagy odafigyeléssel, kitartással lehet eredményeket elérni. Dr. Bérczy Judit, a Budai Endokrinközpont holisztikus szemléletű endokrinológusa hasznos tanácsokat adott arra, hogy miként lehet fogyni akkor, ha  valaki IR-rel küzd.

allergiaegészség

Mi okozhat tartós orrdugulást?

Írta:
3 napja 0 0

Nátha, allergia és arcüreggyulladás gyakori tünete az orrdugulás. Ilyen esetekben sokat segít a kezelőorvos által, jól megválasztott orrcsepp, mely akár hosszú távon is biztonsággal alkalmazható. Vannak azonban olyan esetek, amikor az orrdugulás tartósan fennáll és gyógyszerek, orrspray-k segítségével sem mulasztható el.