Főoldal > EGÉSZSÉG > Ismerd meg a mirha gyógyhatásait

Ismerd meg a mirha gyógyhatásait

baktériumgyógyhatásgyógynövénygyógyulásillóolajmirhanövény
0

Írta:

Az ókor legdrágább árucikkei közé tartozott a mirha, értéke vetekedett az aranyéval, és nem véletlen az sem, hogy a Bibliában a napkeleti bölcsek az arany és a tömjén mellett mirhát ajándékoztak a kis Jézusnak. Megannyi gyógyhatással rendelkezik, ideje megismernünk jobban.

Már az ókorban is úgy tartották, hogy elűzi a negatív gondolatokat és védelmet nyújt a kísértésekkel szemben, éppen ezért imádkozáskor és meditáció alkalmával is használták. A mirha nem más, mint a szomáliai balzsamfa családjába tartozó növényfaj, vagyis egy cserje. Etiópiában, Szomáliában és a Közel-Keleten honos.

Kérge világosszürke, melyből a vágási sérülések mentén szivárgó halványságra cseppek a levegőn olajos könnycsepp alakú mirhaszemcsékké szikkadnak. Ezek a porrá őrölt szemcsék a gyógykészítmények alapjai. A görög hiedelmek szerint a mirha az asszír király, Thesis lányának, Myrrhának könnycseppjeiből jött létre, mert Myrrha nem volt hajlandó Aphrodité, a szerelem istennője szolgálatába lépni.

Commiphora myrrha. Myrrh is a dry resin traditionally used for wound care, as a nasal decongestant, and as a local anesthetic for infections of the mouth., Image: 41596668, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, BSIP

Gyógyító hatásai

Az ókori Görögországban a mirhát sebkezelésre, emésztési rendellenességekre és menstruációs panaszokra ajánlották. Aztán a lista – az idő haladásával – szépen kibővült. Legfőképpen ma szájöblítőként és száj fertőtlenítőként használjuk. A mirha ugyanis szövetösszehúzó hatású anyagokat tartalmaz, de baktériumölő hatású enzimeket is találni benne. Enyhíti a torokfájdalmat, megfázás, légzőszervi megbetegedés, emésztési rendellenesség kezelésére, de sebek gyógyítására is alkalmas. Csökkenti a vér koleszterinmennyiségét, és a szívinfarktus megelőzésében is segíthet, emellett a szívtrombózist előidéző vérrögök képződését is gátolhatja.

Szépészeti trükkök

A mirha illata kétségkívül a karácsonyi ünnepek hangulatát idézi, de azok a nők, akik folytonosan keresik a fiatalság „csodaszerét” máshonnan is ismerhetik. Az illóolaj összetevői gyulladásgátló és fájdalomcsillapító anyagot tartalmaznak, de a mirha a bőrre is nagy hatással van. A belőle készített cseppeket különböző pszichés megbetegedések, hisztériás rohamok és a koncentrálóképesség csökkenése esetén is sikerrel alkalmazzák, valamint gyógyír a pattanásos, fáradt arcbőrre. A kozmetikai célú felhasználása nem túl régi eredetű dolog, pedig a bőrt puhává, rugalmassá és fiatalossá teszi, kisimítja a ráncokat. Megfelelően összeállított készítményekkel a zsíros bőr is jól kezelhető vele.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X