Főoldal > EGÉSZSÉG > Rossz szokások, amik könnyen rákhoz vezetnek

Rossz szokások, amik könnyen rákhoz vezetnek

betegségcukordohányzásmozgáshiányrákrákot okozó szokás
0

Írta:

Van néhány olyan rákhoz vezető változó, ami ellen semmit sem tudsz tenni. Ilyen például a korod, a nemed, a vér szerinti rokonok betegségei. Bizonyos dolgokon viszont te is tudsz változtatni, így hatékonyabban kerülheted el a rákot.

Kíváncsi vagy, mivel tehetsz a saját egészségedért? Olvass tovább!

Dohányzás 

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a cigizés az egyik legnagyobb mértékben rákos megbetegedéshez vezető tevékenység a férfiak körében. Számos fajtáját idézi elő a ráknak, többek közt a szájüreg, a torok, a hasnyálmirigy, a vese és természetesen a tüdő rákos megbetegedését.

Passzív dohányzás

Csak azért, mert te magad nem vagy dohányos, még nem jelenti azt, hogy a tüdődbe csak friss levegő jut.  Ha dohányosokkal élsz, esetleg a barátaid között vannak bagósok, ugyanolyan eséllyel leszel rákos, mint ők. Ez azért van, mert így a másodkézből kapott cigifüstöt lélegzed be, ami ugyanolyan káros.

Alkohol

A kutatások szerint napi egy adag alkoholos ital a nők, kettő pedig a férfiak esetében nagyon is egészséges. A baj akkor kezdődik, amikor nem tudjuk, mennyi az a bizonyos adag. A túlzott alkoholfogyasztás száj-, torok-, nyelőcső-, máj-, mell- és vastagbélrákhoz vezethet.

Cukros üdítők 

Azt gondoltad, csak az alkoholfogyasztás és dohányzás áll kapcsolatban a rákkal? Nagyon tévedtél! A cukros üdítők, cukrozott gyümölcslevek és teák is veszélyt jelenthetnek. Ezek az egyszerű cukrok megemelik a vércukorszintet, akárcsak az inzulint. Sajnos az emelkedett inzulinszint nagyon jó környezetet biztosít a rákos sejteknek.

Kevés edzés 

Nyilván tudod, hogy a testmozgás jó az egészségnek, de látod, még azzal is rosszat teszel, ha nem teszel semmit. Ugyanis a tanulmányok azt mutatják, hogy a mozgásszegény életmódot folytató emberek nagyobb eséllyel lesznek rákosak.

, Image: 96104326, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Tetra Images

Elhízás 

Itt egy újabb olyan rákkal összefüggésbe hozható tünet, amin könnyen segíthetsz némi testmozgással és egészséges étkezéssel. Sajnos a súlyfelesleg könnyen vese-, hasnyálmirigy-, epehólyag-, petefészek-, és vastagbélrákot okoz.

Egészségtelen étrend 

Az vagy, amit megeszel! Kissé elcsépelt mondás, de legalább annyira igaz is. Ha túl sok zsírt és feldolgozott élelmiszert fogyasztasz, nyílt utat engedsz a ráknak. A gyümölcsökben található rost és antioxidáns segít a rák távol tartásában. Figyelj az egészséges ételek fogyasztására, inkább előzd meg a rákot!

Tele vagy fertőzésekkel 

Ha az immunrendszered erős, egészséges ételeket eszel, sokat mozogsz, kisebb eséllyel leszel rákos. A WHO szerint számos rákfajta baktériumok és vírusok társaságában jut a szervezetbe vírusos és paraziták okozta fertőzések mellett.

Este sokáig dolgozol 

Ahogy azt kutatások is bizonyítják, az éjszaka végzett munka hatással van az agyműködésedre, csökkenti az éjszakai pihenés hatékonyságát. Éjszaka a test regenerálódik, szüksége van a pihenésre, hogy könnyebben tudjon fellépni az őt érintő ellenfelekkel, például a rákkal szemben. Az éjszakai munkával megzavarod a szervezeted óráját, a dolog akár hormonális problémákat is előidézhet.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X