Főoldal > EGÉSZSÉG > Soha többé ne dobd ki a görögdinnye héját!

Soha többé ne dobd ki a görögdinnye héját!

dinnyedinnyehéjegészséggörögdinnyegyógynövénygyógyulásvérnyomásvízhajtó
0

Írta:

Tulajdonképpen már a nyakunkon a nyár és a dinnyeszezon. Ki ne szeretné a lédús, édes, hűs dinnyét majszolva tölteni a forró nyári délutánokat? De azt tudtad, hogy a dinnyehéj is ehető?

Talán a kijelentés könnyebben feldolgozható, ha azt mondjuk, hogy a dinnye héja igen közeli rokona az uborka héjának, amit gond nélkül fogyasztunk. Azt már biztosan hallottad, hogy a zöldségek és gyümölcsök esetében a legtöbb vitamin és tápanyag a héj közelében vagy magában a héjban található. Nincs ez máshogy a dinnye esetében sem. Ha megveszed az idei első dinnyéd, próbálj meg egy keveset elfogyasztani a húsos héjából is, melynek valóban nem lesz annyira édes íze, mint a rózsaszín gyümölcshúsnak, számtalan pozitív egészségi hatást képes aktiválni.

Itt van néhány érv, hogy miért is érdemes megkóstolni a dinnyehéjat!

Fokozza az edzési eredményességed

A dinnyehéjban rengeteg a citrullin, ami egy aminosav. Az aminosavakra azért van szükség, mert ezek segítik az izomregenerációt egy-egy keményebb edzés után. Ugyanezért tökéletes edzés utáni étel a csirkemell, a tonhal is.

Fokozza a libidót

Úgy érzed, csökkent a nemi vágyad az elmúlt időszakban? Mielőtt pirulákhoz nyúlnál az ügy érdekében, mindenképpen próbálj ki néhány természetes vágyfokozót, mint például a dinnyehéjat. Annak a bizonyos citrullinnek köszönheted azt is, hogy a szexuális éhséged növekedni fog.

Elősegíti az egészséges fogyást

A dinnyének nagyon alacsony a kalória-, de igen magas a víztartalma, mely kombináció igazán diéta-barát. Sőt, a dinnye vízhajtó hatású is. De most nézd csak meg alaposan a dinnye héját! Szabad szemmel is kiválóan látható, hogy tele van rosttal. Ha egészségesen szeretnél fogyni, a rostfogyasztás nagyon fontos, hiszen a rost fokozza az anyagcserét, így gyorsítva az egészséges súlyvesztést.

, Image: 160384905, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Csökkenti a magas vérnyomást

A vízhajtó tulajdonság egyben a magas vérnyomás mérséklésében is segít, mivel a felesleges vizet kipumpálja a véráramból. Vizsgálatok szerint a magas vérnyomásban szenvedő felnőttek vérnyomását sikeresen csökkentette a dinnyehéj az ajánlott étrenddel és mozgással együtt kombinálva.

Jót tesz a húgyutaknak

Megint csak a vízhajtó tulajdonságnak köszönhető, hogy a görögdinnye héja segít egészségesen tartani a veséket és a húgyúti rendszereket. Mivel sima vízzel kezeled magad a dinnyehéj által, tisztán és jó állapotban tarthatod ezeket a kényes területeket természetes módon. Arról se feledkezz meg, hogy még a dinnye mellett is fontos 8-12 pohár vizet innod minden nap!

Segíthet elkerülni a rákos megbetegedést

Egy igen erős antioxidáns található a dinnye héjában, melynek neve likopin. Mennyire erős? Nos, tanulmányok szerint a likopin csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát 34%-kal. Ez az antioxidáns segíthet kivédeni a rák bizonyos típusait, például azokat, melyek a száj-, nyelőcső-, gyomor-, hasnyálmirigy-, vastagbél- és méhnyakat érintik.

Látod, mennyire egészséges a dinnye héja? Igazán kár lenne kidobni, inkább illeszd be az étrendedbe, Megeheted a héjat, ahogy van, de adhatod salátákhoz is, ha egy kis extra ropogósságra vágysz. Kiváló levesekhez, pörköltekhez és krumplihoz is. A világon nagyon sok helyen felhasználják a dinnye héját befőttekhez, lekvárokhoz és ízesítőként.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X