Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 meglepő tévhit arról, mi egészséges és mi nem

5 meglepő tévhit arról, mi egészséges és mi nem

fogmosástévévécé
0

Írta:

Íme 5 mindennapi, „egészséges” szokás, amik többet ártanak, mint használnak.

 

Ne guggolj, takard le!

Az otthonodon kívül sehol máshol nem ülsz a vécéülőkére, mert félsz a baktériumoktól, inkább föléjük guggolva intézed el, amit kell? Valószínűleg nem gondoltál arra, hogy a vizelés baktérium-űrítés is egyben. Ha azonban megfeszített izmokkal egyensúlyozol az ülőke fölött, nem tud távozni az összes káros anyag, hiszen az izmaid nem ernyedhetnek el, mert tartaniuk kell téged. Ez pedig legalább olyan káros, mint egy koszos vécéülőke.

Wellness Cafe tipp: Több rétegben rakd körbe a vécéülőkét papírral, és nyugodtan ülj rá! Ha nem érintkezel az ülőkével, nem lehet semmi bajod.

Ne sikálj (azonnal), öblögess!

Te is azok közé tartozol, akik mindig maguknál hordják a fogkeféjüket, és akár nyilvános helyeken is kisurrannak fogat mosni? Pedig ha savas ételt fogyasztasz – legfőképpen citrusos gyümölcsöket, paradicsomot vagy kólát (cukrosat vagy cukormenteset) -, ezzel a szokással nem teszel jót magadnak. Hiszen a savak nem szívódnak fel azonnal, és a fogkeféddel gyakorlatilag szétkened a fogaidon a káros anyagokat, amik jelentős mértékben roncsolják a fogzománcot.

Wellness Cafe tipp: Várj legalább 30 percet, mielőtt fogat mosnál. Ha nincs ennyi időd, ebéd után az is elég, ha kiöblíted a szádat tiszta vízzel vagy víz-szódabikarbóna kombóval.

wc2.jpg ()Ne a tévére aludj el, kapcsolj ki mindent!

Esténként rendszeresen leheveredsz a kényelmes kanapéra, és sorozatot nézel, amibe végül belealszol? Ebben az a rossz, hogy az agyadnak nincs ideje átállni „alvás-funkcióra”, irritálja a tévé, a számítógép vagy akár a telefon bluescreen-je, hiszen az egyik pillanatban még követed a rajtuk zajló eseményeket, a másikban pedig már alszol is – rosszul és nyugtalanul.

Wellness Cafe tipp: Egy órával lefekvés előtt kapcsolj ki mindent, a telefonodat pedig fordítsd úgy, hogy ne világítson a szemedbe. Keress egy könyvet, egy újságot vagy beszélgess a pároddal – sokkal nyugodtabban fogsz pihenni.

Ne robotolj, lazíts!

Hazaérsz a munkából, és azonnal nekiesel az otthoni teendőknek? Csak az a baj, hogy így remek alkalmat adsz a kortizol nevű stresszhormonnak, hogy elszaporodjon a szervezetedben, ez pedig komoly mentális és fizikális problémák táptalaja lehet.

Wellness Cafe tipp: Ne fújj a kedvesedre, mert hazaérve a kanapén heverészik, inkább tanulj tőle, és bújj mellé! Muszáj pihenned legalább egy órát, mielőtt ráveted magad a házimunkára, különben rövid időn belül teljesen kiégsz. Meséld el a napodat, kérdezd meg, hogyan telt az övé, utána pedig hátha rá tudod venni egy kis közös főzőcskézésre!

Ne csak a huzatot, a párnát is tisztítsd!

Mondd meg őszintén: mikor mostad ki utoljára a párnádat? Erre nem emlékszel, a huzatot viszont hetente cseréled? Ez sajnos olyan, mintha semmit nem tettél volna, hiszen a kórokozók és az allergén anyagok – amikből egyébként a hálószobában található a legtöbb – elsősorban nem az ágyneműhuzatban, hanem magában az ágyneműben fészkelnek.  

Wellness Cafe tipp: 3-4 hetente forró vízben áztasd ki a bacikat az ágyneműdből is, ne csak a huzatból!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X