Főoldal > EGÉSZSÉG > Ennyi baktérium található a fogkeféden

Ennyi baktérium található a fogkeféden

baktériumfogkefefogmosásvírus
0

Írta:

Te is a mosdókagyló mellett tartod a fogkefédet? Inkább ne tedd: meg fogsz döbbenni, mennyi baktérium található rajta!

Egy új amerikai kutatás 80 hétköznapi ember fürdőszobáját vette nagyító alá, hogy kiderüljön, mégis mennyi szennyeződés lapul abban a helyiségben, ahol a legtöbbet tisztálkodunk – az eredmények egészen sokkolóak lettek!

Többek között kiderült, hogy egy átlagos fogkefén 700-szor több (egészen pontosan 200 000) baktérium található, mint egy átlagos WC-kagylón, ahogy az is nagy megdöbbenésre adott okot, hogy egy átlagos csaptelepen is legalább 6000 káros baci élősködik. Ugye, milyen gusztustalan? De még nincs vége!

A felmérés során vett minták alapján fény derült arra is, hogy hiába tisztítod le a fogkeféd minden egyes használat után, a párás környezetnek, a nem megfelelő tárolásnak és a fogkefék műanyag kupakjának köszönhetően az akkor is tele lesz porral, élősködőkkel, parazitákkal, és ha a WC-d a fürdőben van, akkor akár a WC kagylóból származó vízzel, vizelettel és ürülékkel!

Ennél már csak az a borzasztóbb, hogy a kutatás szerint a fogkefénken megtapadó vizelet és ürülék nem is a sajátunk – hanem a velünk egy háztartásban élőké! Erre ugyanis 80% esélyünk van, ha nem fedett helyen, tárolóban, vagy fürdőszobaszekrényben tároljuk a fogkefénket.

Toothbrush and toothpaste in the bathroom close up.

A szakértők szerint ez aggodalomra adhat okot, hiszen a szennyezett vízben nagymértékben megtalálhatóak a vastagbélgyulladást és bélfertőzést, valamint a hányingert és hasmenést is okozó E. coli, Clostridium difficile és norovírus kórokozók, melyeket csak antibiotikum kúrával lehet kezelni.

Ahhoz, hogy ez veled soha ne forduljon elő, a következőket kell tenned:

  • Használat után mindig csukd le a WC-kagyló tetejét, valamint mosd meg a kezeidet alaposan, szappannal.
  • A fogkefédet tárold zárt, páramentes helyen, valamint cseréld gyakran (minimum 3 havonta).
  • Különös gonddal, legalább hetente tisztítsd meg a fürdőszoba és az illemhelyiség legeldugottabb zugait is.
  • Ne hagyj elő semmilyen porfogót: a tusfürdőket és a mosakodószereket tárold zárt helyen, ahogyan a használaton kívüli WC-papírgurigákat is!

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X