Főoldal > EGÉSZSÉG > 7 testrész, amit eddig nem mostál meg rendesen

7 testrész, amit eddig nem mostál meg rendesen

baktériumfogmosásfürdésfürdő
0

Írta:

Nem is gondolnád, hogy mennyi “piszkos” testrészed van, amit nem tisztítasz megfelelően, pedig azt hiszed, mégis.

1. A kezed

Azt már biztosan hallottad, hogy mosd meg a kezedet. De sokan hiába csinálják, mert nem túl alaposan és nem elég ideig teszik ezt. Szakértő vélemény alapján legalább húsz másodpercig tartson, használj szappant és vizet. Figyelj a tenyeredre, a kézfejre, az ujjak közére és körmökre is.

2. Az arcod

Se szeri, se száma a divatos kezeléseknek, tisztításoknak és maszkoknak. Nincs ezekkel gond, ha egyszer-egyszer kipróbálod és tényleg hatásosak. Győződj meg róla, hogy nem feleslegesek. És ezek egyike sem helyettesíti a mindennapos alapos mosakodást, amihez a kezedre, gyengéd arctisztítószerre, majd puha törülközőre van szükség. Tisztítókendőt csak vészhelyzetben használj.

3. A fejbőröd

Ha rendszeresen mosod a hajad (ami lényeges), még akkor sem biztos, hogy elég alapos vagy a fejbőr kapcsán. Fontos, hogy kiöblítsük a hajszálakból az összes sampont. A körmök helyett az ujjbegyedet használd, ezzel a fejbőrödet is átmasszírozod. Havonta egyszer használhatsz méregtelenítő sampont és tölts elég időt a zuhany alatt, hogy a ragadós hajformázó anyagokat tutira eltávolítsd.

4. A fogad

Azt hiszed, hogy a fogmosással tiszta lesz a fogad? Tévedsz! Ez csak a munka felét végzed el és pont a legártalmasabb baktériumok maradnak a szádban. A fogselyem hanyagolása pont a fogzománc károsodását idézheti elő, optimális esetben naponta kétszer is használnod kellene. Fogmosásnál az elektromos kefék alaposabbak és precízebbek. Ha mégis a hagyományos fogkeféhez ragaszkodsz, akkor a lágy sörtéjűek a jobbak.

42810130 - young woman brushing cleaning teeth. girl with toothbrush in bathroom. oral hygiene.

5. A füled

A fültisztító pálcikák használata igencsak elterjedt, de óvatosan használd. Ha túl mélyre helyezed, akkor a dobhártyád, ezzel együtt pedig a hallásod is veszélybe kerülhet. A fül belső része önmagától megtisztul, legfeljebb természetes fülzsír eltávolító cseppeket használj. A külső rész más téma. Rendszeres, alaposan, enyhén szappanos vízzel mosd meg. Ne feledkezz meg a fülkagyló mögötti részről se.

6. A lábad

Attól még nem lesz teljesen tiszta, hogy a zuhany alatt állva a habos víz végigfolyik rajta. Ne felejtsd el rendesen megmosni, oldalt, hátul és alul is, időnként használhatsz habkövet is. És fontos szárazra törölni. A betegségek, így a gombás fertőzések egy részét is a túlzott nedvesség okozza. A törölközés tényleg csak néhány másodpercedbe kerül.

7. A köldököd

Ne feledd, ha nem nyúltál bele, akkor nem mostad meg rendesen. És ez nem jó. Egy tanulmány szerint ugyanis a köldök az emberi test egyik legpiszkosabb része, ahol nagyon sok baktérium meg tud telepedni. Ráadásul, ha nem mosod rendesen, az elhelyezkedése miatt a bacik könnyedén máshová is átterjedhetnek. Tartsd tisztán a köldöködet, meleg, szappanos vízzel.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X