Főoldal > EGÉSZSÉG > Ismerd meg a körömvirág erejét!

Ismerd meg a körömvirág erejét!

betegségbőrápolásbőrpíregészséggyógyulásgyulladásimmunrendszerszépség
0

Írta:

Elképesztő dolgokra képes a körömvirág, ismerd meg a gyógyhatásait.

Közismert a kenőcs változata, amellyel az égő, viszkető bőrt enyhítheted, ám a növény ettől jóval többet tud. Teája hatékonyan lép fel a rák ellen, és számos más betegséggel szemben védelmet nyújt.

A narancssárga színben pompázó virágnak több változata van, de gyógyhatásukat tekintve egyformán hatékonyak. Régebben még esőt is jósoltak vele, ugyanis ha a virágok reggel hét óra után még csukva voltak, akkor aznap esőt lehetett várni. Ma már jóval tudományosabb dolgokra is képes a növény: igen gazdag jótékony alkotóelemekben. Többek között van benne számos illóolaj, béta-karotin, karotionidok, flavonoidok és poliszacharidok, szaponin, isoquercitrin, rutin és lupeolt is tartalmaz. Hogy mindezek mire jók?

Gyógyít: a ráktól a rovarcsípésig

Gyulladásgátló, antibakteriális, fertőtlenítő hatású. Vírusos megbetegedések és baktériummal fertőzött váladékok ellen segít. Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, gyomorfekélyre, májgyulladásra és vértisztításra is kiváló. Lázcsillapító, látásjavító is, mivel tisztítja a szemfenék ereit. Élénkítő és görcsoldó, alkalmazzák asztmánál, köhögésnél, álmatlanságnál, szívdobogásnál és szorongásos állapotnál is.

Orvosok tucatjai léptek fel a körömvirág, mint a legjobb természetes-gyógymód megközelítés mellett. Dr. Bohn például a körömvirágot tartotta a legfontosabb rákellenes gyógyszernek. Ha a beteg már nem volt operálható, akkor a körömvirágtea fogyasztását javasolta a betegeknek, hiszen a legtöbb daganatos betegségre egy kis enyhülést jelent.

koromvirag2.jpg ()

Menstruációt elősegítő hatása is van, mert enyhe mértékben stimulálja az ösztrogénhormon termelését. De leginkább a nőket érinti az is, ha gombásodás jelentkezik a hüvely környékén. Ilyenkor lemosás és ülőfürdő javasolt a körömvirág szárított változatából. Külsőleg visszérgyulladásra, rosszul gyógyuló sebek, bőrelváltozások gyógyítására, valamint rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén is bevethető.

Így főzz belőle teát

Ha nem akarod magad szedni, és szárítani a növényt, akkor a legegyszerűbb, ha a drogériákban megveszed a teafüvet. 1 teáskanál körömvirágot önts le 2,5 dl forrásban lévő vízzel, lefedve hagyd ázni 5-10 percig. Ezután szűrd le, és kortyolgasd. Naponta 2-3 csészével ajánlott a fogyasztása. Ezáltal erősíti az immunrendszered és a javítja májműködésed is.

Így készíts kenőcsöt

Egy serpenyőben melegíts fel 250 gramm tiszta sertészsírt és szórj bele egy púpozott maroknyi körömvirágot, hagyd egyszer felforrni, majd keverd össze, és vedd le a tűzről. Lefedve hagyd hűlni egy éjszakára, de másnap még egyszer melegítsd fel, majd egy vászonkendő segítségével passzírozd át, hogy a virágok, szárak, levelek ne kerüljenek a krémbe. A kenőcs sokáig eláll, de ha nincs kedved ezt a kissé macerás műveletet végrehajtani, akkor néhány száz forintért a kenőcsöt is megveheted bármelyik patikában vagy drogériában.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X