Főoldal > EGÉSZSÉG > Mi az igazság az aloe veráról?

Mi az igazság az aloe veráról?

aloe veraaloe vera gélaloe vera juice
0

Írta:

Ha beírod a Google keresőbe, hogy „aloe vera juice”, nagyon gyorsan rengeteg oldalra találsz, ahol az aloe vera egészségi előnyeit ecsetelik lelkesen.

Sokat olvashatsz például a fogyást támogató, immunrendszert fokozó, emésztésjavító tulajdonságokról. De amikor átlapozod az első 40+ oldalt, ahol lelkendeznek az aloe veráról, egészen más oldalát láthatod meg ennek a növénynek.

Az az érdekes az aloe vera juice esetében, hogy amekkora marketing van egészségessége mögött, éppen annyira nincsenek tudományos adatok, melyek alátámasztanák ezt. Sőt mi több, néhány toxikológiai vizsgálat elég riasztó eredményeket mutatott.

Bizonyos információk szerint az aloe vera közel 5000 éves egyiptomi múltra tekint vissza. Azóta használják felületi kezelésekre és szájon át alkalmazva. Az aloe vera leveléből nyerhető gélt égési sebek, horzsolások, pikkelysömör és már bőrbetegségek kezelésére használják.

Egy vizsgálat eredményei azonban aggodalomra adnak okot az aloe vera juice fogyasztásával kapcsolatban. A tanulmány szerint a patkánykísérletek során bizonyos eseteiben daganatok alakultak ki a hím és nőstény patkányok vastagbelében egyaránt.

Aloe Vera, pieces and gel, Image: 43384870, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

De várj, mielőtt mindenkinek elújságolod, hogy „jaj, az aloe vera rákot okoz”, egy pár dolgot érdemes figyelembe venni:

  1. Ez egy állatkísérlet volt, bármennyire is hasonlít a patkányok és emberek szervezete, nem tudjuk, az emberre is ilyen hatással van-e az aloe vera juice. Amíg további információ nem kerül elő, kérünk, fenntartással kezeld az eredményeket.
  2. A vizsgálat során a kutatók a sima aloe vera levelet használtak. Amikor azonban feldolgozzák a növényt, eltávolítják a színező anyagokat, hogy csökkentsék a hashajtó hatást, az emberi szervezet pedig a legtöbb esetben így találkozik a növénnyel. A folyamat során megfosztják az antrakinontól is a leveleket, mely valószínűleg a daganatot előidéző vegyület.

Éppen ezért az aloe vera nem mindig rossz. Egy 2004-es brit kutatás során aktív colitis ulcerosaban, egy gyulladásos betegségben szenvedő betegeket arra kérték, fogyasszanak aloe vera gélt (a patkányok aloe vera juice-t kaptak). A betegek már 2 hét után jelentős javulásról számoltak be, melyeket a vizsgálatok is igazoltak.

Ahogy látod, az aloe vera kérdés nem dönthető el feketén-fehéren. A tippünk az, hogy ha aloe verát szeretnél fogyasztani bármilyen formában, először konzultálj az orvosoddal vagy hozzáértővel, hogy biztonsággal ihasd.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X