Főoldal > EGÉSZSÉG > Az aloe vera ital nem is egészséges?

Az aloe vera ital nem is egészséges?

aloe veraaloe vera italegészségfogyásmellékhatásméreganyagrák
0

Írta:

Tudj meg mindent a “csodaszerről”, amely nem feltétlenül olyan egészséges, mint gondolnád!

Ha lefuttatsz egy keresést a Google-ban, gyorsan arra a következtetésre juthatsz, hogy az aloe vera ital fogyasztása a legfőbb egészséges szokás, hiszen látszólag segíti a fogyást, az emésztést, az immunrendszer működését, sőt még az általános rossz közérzeten is javít. De ha túljutsz az első 40 keresési eredményen, azaz az összes helyen, amely felsorolja a termék csodálatos előnyeit és biztosítaná a havi ellátásodat is, kirajzolódna a teljes történet.

Az aloe vera ital érdekessége, hogy az óriási marketingtámogatás ellenére, melyben felhívják az emberek figyelmét az előnyeire, nagyon kevés tudományos adat áll rendelkezésre az emberi felhasználás támogatásáról. Ráadásul az állatokon végzett toxicitási, azaz mérgezőképességi vizsgálatok egy része aggasztó.

A növény használata közel 5000 évre nyúlik vissza az ókori Egyiptomban, ahol már helyileg és szájon át is alkalmazták. Az aloe vera gélt, amelyet a zöld levél bőrének felszakításakor nyernek ki, gyakran használják égési sérülések, hámlás, pikkelysömör és más bőrbetegségek kezelésére. Az aloe vera italt, amelyet elsősorban a zöld külső levélből állítanak elő, 2002-ben számos hashajtó fő összetevőjeként szerepelt, majd az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal a biztonságukra vonatkozó elégtelen információ miatt eltávolíttatta őket a polcokról.

Az aloe vera ital fogyasztásával kapcsolatos biztonsági aggodalmak növekedtek, amikor a csodaszert kétéves vizsgálat alá vetették Amerikában, a Nemzeti Toxikológiai Program keretében. Amikor a kísérletben a növény teljes levélkivonatát adták a patkányoknak, bizonyítottan vastagbél daganaton alapuló rákkeltő aktivitást mutatott mind a hím, mind a nőstény rágcsálókban.

31714967 - aloe vera water can help neutralize free radicals contributes to aging. and help strengthen the immune system as well

Mielőtt kijelentenénk, hogy az aloe vera rákot okoz, van néhány dolog, amit fontolóra kell vennünk:

  1. A vizsgálatot állatokon végezték. Nem tudjuk, mi zajlik le az emberekben, de ezeknek a negatív eredményeknek elégnek kellene lenniük ahhoz, hogy óvatosak legyünk, amíg több információ nem áll rendelkezésünkre.
  2. Fontos az is, hogy milyen aloe verát használtak a kísérletben. A kutatók a nem színezett, egész levél kivonatát használták. A feldolgozás módja befolyásolhatja a növényben megtalálható különböző vegyületeket, így a szervezetre gyakorolt hatást is. Például, ha a gyártók elszínezik a levelet (egy olyan folyamat során, amelyben az aloe vera áthatol egy szénszűrőn keresztül), az antrakinonokat eltávolítják. Ezek az összetevők adják a lúgos tulajdonságát. A feltételezés szerint az állatkísérletben a tumor fejlődésének a hajtóereje az aloin nevű specifikus antrakinon.

De van jó hír is a növénnyel kapcsolatban. Nagy-Britanniában egy 2004-es tanulmányban a kutatók aktív fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedő betegeknek aloe vera gélt adtak inni. (Nem az italt, mint az állatkísérletben.) A négyhetes kúra alatt, amely során napi kétszer kaptak ivóvízben feloldott „csodalét”, a gyulladásos betegség klinikailag bizonyítottan javult ahhoz a csoporthoz képest, akik csak sima ivóvizet kaptak. Az aloe vera gél bevétele miatt pedig nem észleltek jelentős negatív mellékhatásokat.

Az aloe vera jelenség tehát nem annyira egyértelmű, mint ahogy a sok italcímke szeretné elhitetni. Még rengeteg kutatás szükséges ahhoz, hogy negatív mellékhatások nélküli, bizonyítottan jelentős egészségügyi előnyökkel ruházzák fel. Ha mégis az aloe vera fogyasztását választod, először beszéld meg a kezelőorvosoddal, majd győződj meg róla, hogy a kiszemelt termék nem tartalmaz aloint.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X