Főoldal > EGÉSZSÉG > Rákgyógyító csodaszer, a fagyöngy

Rákgyógyító csodaszer, a fagyöngy

betegségegészségrákrákgyógyításrákmegelőzés
0

Írta:

Az amerikai filmek tettek róla, hogy ismerd a fagyöngyöt, legalábbis egy romantikus tulajdonságát: karácsonykor, egy csokor fagyöngy alatt kell csókot váltani az igazival, és a szerelem örökre megmarad. Ám ettől jóval több pozitív tulajdonsággal bír ez a különleges növény.

 

A fehér fagyöngy egy fél-parazita növény, amely, amíg a fákon lomb van, nem is vehető észre, csak késő ősszel és télen bukkan elő. Madárlépnek is nevezik, mert télen a madarak szeretnék megenni bogyóit, de nem nagyon sikerül nekik, mert a fehér kis termés ráragad a csőrükre. Ez a termés november-december hónapban érik, és az emberre mérgező, a levele viszont csodákra képes!

Gyógyhatásai

Fő hatóanyaga a viszkotoxin, amely 17 aminosavból tevődik össze, és ez határozza meg a gyógytulajdonságát, mint ahogyan azt is, hogy nem szabad sem főzni, sem forrázni, mert azzal tönkremegy. Másik nagyon fontos hatóanyagai a lektinek, melyeknek rák elleni aktivitásuk van. Fontos, hogy ha magad gyűjtöd, akkor a leveleket, ágakat, mindig a bogyóktól megtisztítva vágd le, vágás után pedig szárítani kell. Fás részek is találhatók benne, lassan szárad, és ha erre nem figyelsz kellően könnyen be is penészedhet.

Gyógyító tulajdonságainak se szeri, se száma. Leginkább vértolulásra, magas vérnyomásra, érelmeszesedésre és szívritmus szabályozásra használják. Köhögésre, szamárköhögésre, asztmatikus és egyéb görcsökre jó. Nyugtató hatása miatt epilepsziás rohamok megelőzésére, fejfájásra is alkalmazzák.

Potenciálisan a rák elleni gyógyteák alkotórésze, mert aktivizálja az immunrendszert. A fehér fagyöngy a rákgyógyításban akkor indokolt, ha már áttételek vannak. Kis mértékben csökkenti a vér cukorszintjét, cukorbetegeknek is ajánlott. Nyugtatja az idegeket, oldja a görcsöket.

fagyongy2.jpg ()

A fehér fagyöngy citromfűvel, orbáncfűvel, komlóval, orvosi zsályával kombinálva csökkentik a beteges izzadást, szabályozzák a hullámzó hangulatot, és megszüntetik a depressziós tüneteket is.

Szépítő szerepe

A fagyöngy kivonatai ott vannak a kozmetikai szerekben, krémekben, minden olyan készítményben, ahol a túlérzékeny arcbőr nyugtatása a cél. Ezek a készítmények fertőtlenítik is a bőrt, és csökkentik a gyulladás veszélyét. Alkalmazhatók azoknál, akiknek túl zsíros a bőrük, vagy túlságosan korpás a fejbőrük. Ezért a samponok és hajápolók sem nélkülözik a fagyöngy tulajdonságait.

Felhasználása

A gyógyszerkönyvek egy adagra 1 grammot számítanak, ami körülbelül 1 kávéskanálnyi felaprított, megszárított mennyiségnek felel meg. A maximális napi adag 5 gramm, és ezt nem ajánlott túllépni, mert a túladagolás veszélyekkel járhat. A fagyöngyből soha ne készíts forró teát. Ha igazán ízletes és hatásos italt akarsz, akkor a szárított növényből 3 grammot, 2,5 dl desztillált vagy más mészmentes hideg vízzel önts le, és 12 órán keresztül lefedve áztatasd. Ha ez kész, szűrd le, és hidegen vagy langyosra melegítve fogyaszd étkezés előtt. Külsőleg alkalmazva meleg borogatást is készíthetsz a leveléből érszűkületre, visszérre, ízületi fájdalmakra kitűnő gyógyír.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X