Lassan lehetetlen küldetéssé válik, hogy elsajátítsuk az egészséges életvitel alapjait, hiszen minden egyes nap újabb, és sokszor egymásnak ellentmondó, tanácsokkal találjuk szembe magunkat.
Például állandóan a D-vitamin fontosságára hívták fel a figyelmünket, amit leginkább a napsütésből tud szervezetünk hasznosítani, a szakértők ugyanakkor egyáltalán nem javasolják, hogy sok időt töltsünk a napon, pláne naptej nélkül. A D-vitamin hiány ugyanakkor rákhoz és szívbetegségekhez is vezethet. Íme, a legnagyobb és legáltalánosabb ellentmondások az egészségünkkel kapcsolatban.
A vörösbor és a rezveratrol
Ellentmondás: a vörösbor napjaink egyik legegészségesebb italává vált, antioxidáns tartalmának köszönhetően. A vörösbor hatóanyaga, a rezveratrol rákellenes hatásáról ismert. Ugyanakkor a kutatások arra is felhívták a figyelmet, hogy szoros összefüggés van az alkoholfogyasztás és a rákos megbetegedések kialakulása között.
Tény: ha nem szoktál alkoholt fogyasztani, vagy függőségben szenvedsz, egészséged érdekében egyáltalán nem kell a vörösbort beiktatnod. Egészséges felnőtt szervezet számára mérsékelt fogyasztása, azaz napi egy pohár vörösbor vacsorára, valóban egészséges lehet.
A D-vitamin és a napozás
Ellentmondás: hacsak nem a világtól elvonulva élsz, biztos te is rengeteget hallottál mostanság a D-vitamin hiány káros hatásairól. A szervezetünk legkönnyebben a napsütésből tudja fedezni, ugyanakkor a leégés és a bőrrák veszélyeiről sem szabad elfeledkeznünk, különösen a fehér bőrűeknek. Szívjuk a napból a D-vitamint, de milyen áron?
Tény: azoknak, ahol a családban előfordult már melanoma, érdemes kevés időt tölteniük napon és inkább táplálék-kiegészítőből fedezni a D-vitamin szükségletüket. Élelmiszerekből jó forrásnak számít a tőkehalmáj, a hering, a lazac, a harcsa és az osztriga. A napozást pedig senki ne vigye túlzásba, hetente háromszor 10-15 perc napon töltött idő elegendő arra, hogy a szervezet hozzájusson a szükséges D-vitamin mennyiséghez.
A hal és a higany
Ellentmondás: egy újabb érthetetlen dolog, hogy az Omega-3 remek, viszont a higany egyértelműen árt az egészségünknek. Vajon mennyi halfogyasztás számít megfelelőnek? Vannak-e olyan fajták, amiket jobb messzire kerülni?
Tény: néhány tengeri herkentyűt valóban megéri rendszeresen az étrendünkbe iktatni. A lazac szívvédő és agyi funkciókat javító Omega-3 forrás, az osztriga tele van cinkkel, míg a kagyló igazi vasbomba. Sokunk kedvence, a tonhal viszont magas higanytartalma miatt kerülendő. Hetente 250 g hal fogyasztása javasolt.
Fotó: Profimedia – Red Dot