Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 elsősegély hiba, amit valószínűleg te is elkövetnél

6 elsősegély hiba, amit valószínűleg te is elkövetnél

egészségegészségügyelsősegélygyógyulássegítségsegítségnyújtásveszély
0

Írta:

Vágás vagy égés? Borzalmas! Ilyen helyzetben mindenki mond mindent, a vége pedig az, hogy olyasmit csinálunk, ami nemcsak nem segít, hanem akár még káros is lehet egy baleset esetén. A legtöbbünk számára elegendő néhány alapinformáció. Lássuk, mik a legnagyobb bakik, amiket legközelebb ne tegyél!

 

1. Vágásokat, horzsolásokat hidrogén-peroxiddal, alkohollal, jóddal vagy Betadinnal kezelsz

Persze, a sebeket fertőtlenítni kell, de nem mindegy, hogy mivel. Szúrós alkohollal? Nos, az még az egészséges bőrszövetet is károsítja, nemhogy a sérültet.

Ezt csináld: Szaladj a csaphoz! A vágások és horzsolásod fertőtlenítésére a legjobb módszer, ha gyorsan a csap alá tartod, és mosod, akár egy őrült. A tested pedig vérsejteket küld majd, hogy elállítsa a vérzést.

2. Hátrahajtod a fejed, amikor vérzik az orrod

Amikor vérzik az orrod, egészen olyan élmény, mintha egy horrorfilmben lennél: mindenütt vér, mindenki kétségbe van esve, hogy meg fogsz halni. Hajlamosak vagyunk ilyenkor hátrahajtani a fejünk, hogy megállítsuk a vérzést, de ezzel csak azt érjük el, hogy a vér a torkunkba megy.

Ezt csináld: A fejed tartsd függőlegesen, hogy a vér szabadon kifolyhasson az orrodon! Ha 15 perc után nem áll el a vérzés, alkalmazz közvetlen nyomást az orrodon! A legtöbb orrvérzés magától indul és magától el is áll. Ha újabb 15 perc után még mindig vérzik az orrod, hívj orvost vagy menj be a kórházba, ekkorra ugyanis annyi vért is veszthetsz, mintha autóbalesetet szenvedtél volna.

3. Szájból szájba lélegeztetsz

Felejtsd el! Ha az újraélesztés során a beteg a lélegeztetés miatt nem kap kompressziót, sokkal többet veszít, mintha lélegezteted, tehát: ne lélegeztess, csak nyomd!

Ezt csináld: Ha valaki előtted esik össze az utcán, először ellenőrizd a pulzusát a nyakán! Ha nem érzel direkt pulzust, azonnal kezdd meg a kompressziót (eközben valaki más hívja a mentőket azonnal!)! Helyezd a kezed a mellkasa közepére és nyomd, ahogy csak tudod! Kb. 2 nyomás/másodperc (a mellkaskompresszió dala a „Stayin’ Alive”, ennek a ritmusát tudod segítségül hívni!).

elsosegely2.jpg ()

4: „Megmented” a túlélőket egy autóbalesetben

Persze, a filmekben mindig ezt látjuk, hogy a hős megmenti az autóbaleset áldozatait. Nos, ameddig a filmekben mindig mozgatják a sérülteket, te mint laikus, könnyen lebéníthatod őket.

Ezt csináld: Hívd fel a mentőket, tájékoztasd őket, amennyire csak tudod! Ellenőrizd, hogy a sérültek lélegeznek-e és annyira kényelmesen vannak, amennyire csak lehetséges! Mondd el nekik, hogy a segítség úton van, ők pedig maradjanak nyugodtan, ameddig a mentők ki nem érnek!

5: Szorítókötést teszel az erős vérzésre

Ez egy igen régi cserkész gyakorlat, de egyre inkább megy ki a divatból. Tegyük fel, hogy eltalálsz egy ütőeret, a vér pedig ritmikusan ömlik kifelé, ekkor megpróbálod elszorítani a véráramot. De azzal nem érsz el semmit, csak megkockáztatod a végtagvesztést!

Ezt csináld: Használj steril gézt vagy egy tiszta ruhát és nyomd a vérzés helyére! Tehetsz rá plusz rétegeket, ha nem áll el a vérzés! Ezt a kötést tartsd rajta és nyomd az ujjaddal, ameddig beérsz a sürgősségire! A Vöröskereszt azt javasolja, mindenképp mutasd meg egy orvosnak a sebet, ha a vérzés nem áll el vagy piszkos a seb!

6. Valakinek rohama van, te pedig ceruzát teszel a szájába, hogy ne harapja el a nyelvét

Amikor valakinek rohama van, te pedig valamilyen tárgyat teszel a szájába, könnyedén szétharaphatja azt. A fulladásnak sokkal nagyobb a veszélye ilyen esetben, mint annak, hogy elharapja a száját.

Ezt csináld: A roham alatt rázkódhat az ember, habozhat a szája és akár el is kékülhet. De a roham egy önmaga által irányított folyamat, még ha nem is tudatos, ezért abba fog maradni, ha veszélyben a beteg élete. A roham ideje alatt annyit tudsz tenni, hogy minden veszélyfaktort kiiktatsz: üvegpoharak, éles sarkok, éles tárgyak, kések, ollók. Ezek mellett megakadályozod, hogy a beteg például vízbe essen. Ha stabil oldalfekvésbe teszed a beteget a roham után, tisztává teszed a légútjait. Fontos, hogy a roham alatt ne próbáld lefogni, mert kárt tehetsz benne, ő pedig benned!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X