Főoldal > EGÉSZSÉG > A körömvirág elképesztő hatásai

A körömvirág elképesztő hatásai

calendulakörömvirágkörömvirág teakörömvirágolaj
0

Írta:

A körömvirágnak számos remek egészségügyii és szépségápolási hatása van, amiért érdemes használni a mindennapokban.

A gyógynövény összes gyógyhatása úgy érvényesül leginkább, ha egy teáskanál szárított körömvirágot leforrázol vízzel, majd megiszod. Az íze  ugyan kesernyés kicsit, de egy kis méz vagy édesítő használatával ezen könnyen változtathatsz.

A szárított körömvirágból könnyedén gyógynövény-olajat készíthetsz, ha egy üvegbe teszel belőle, majd olívaolajat adsz hozzá. Tedd az ablak közelébe a keveréket, hogy a nap segítségével a hatóanyagok könnyebben ki tudjanak oldódni. Naponta többször rázd össze az üvegben lévő folyadékot, majd 4-6 hét után töltsd át egy másik edénybe.

Gyorsítja a sebgyógyulást

Mielőtt bekötöznéd az apróbb sérüléseket, mosd át őket körömvirágos főzettel, így elpusztítod a mikroorganizmusokat, és gyorsítod a gyógyulás folyamatát. Olajjal ugyanígy kezelheted a sebeket, és a fertőzések kialakulását is megakadályozod.

Fertőtleníti az égési sérüléseket

Ha enyhe égési sérülést kezelsz a körömvirág főzetével vagy olajával, akkor megelőzheted a fertőzések kialakulását, mert a körömvirág elpusztítja a mikrobákat, ezzel együtt nyugtatja a sérült felületet, és csökkenti a fájdalmat.

Segít gyógyítani a gombás fertőzéseket

A csodálatos antimikrobiális hatásának köszönhetően a körömvirág csökkenti a bőr gombás fertőzéseit. Csupán arra van szükség, hogy párszor kezeled az érintett területet naponta, a fertőzés pedig hamarabb elmúlik majd.

Csökkenti a bőr öregedésének mértékét

Alvás előtt körömvirág teába vagy olajba mártott vattával dörzsöld át az arcod és a nyakad környékét, hogy ezzel csökkentsd az apró ráncok kialakulásának esélyét. A körömvirág segít fokozni a kollagéntermelést is, ezzel puhább, fiatalabb bőrt eredményez.

Ápolja a szemkörnyéket

A drága szemkörnyékápolódat bátran cseréld le körömvirágolajra. A tiszta arcbőrre vidd fel az olajat, majd óvatos masszírozó mozdulatokkal oszlasd el a szemed környékén.

Segít gyomorfájdalom esetén

A körömvirág tradicionális gyógynövény gyomorfájdalmak esetére, segít enyhíteni a fájdalmakat, és akkor is hasznos, ha puffad a hasad, vagy túlzott gázképződésed van.

Tisztítja a májat és az epehólyagot

Egy csésze körömvirág tea igazi csodaszer a máj és az epehólyag számára.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X