Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb vírusgyilkos gyümölcsök

A legjobb vírusgyilkos gyümölcsök

banánbetegséggránátalmagrapefruitgyógyulásgyümölcsimmunrendszervírusvírusölővírustámadás
0

Írta:

Erős vírusölő hatásukról ismertek a citrusfélék, de nem árt, ha tudod, hogy mely gyümölcsökhöz nyúlj, ha erősíteni szeretnéd az immunrendszered, hogy visszaverd a téli vírustámadásokat.

Azok a zöldségek, gyümölcsök hatnak jótékonyan az immunrendszerre és erősítik azt, amelyeknek magas az A-, C-, E-, és B6-vitamin, valamint a cink és folsav tartalmuk. Sosem késő felkészülni a télre, hisz még tart, és a vírusok még csak épp, hogy elkezdték a „tombolást”.

Gránátalma

A gránátalma az őszi, téli időszak egyik legizgalmasabb gyümölcse, amely csak pár éve kezdi megszerezni a népszerűséget. A kemény héja alatt apró, piros magok rejlenek, amelyek igazi csodaszerek. Nem csak vírusellenes hatása igazolt, hanem bebizonyosodott, hogy a gombák és baktériumok ellen is védelmet nyújt. Gránátalma fogyasztásával tehát nem csupán az influenzát előzheted meg, hanem elejét veheted a visszatérő Candida-fertőzésnek is. A benne található ellágsav nevű vegyület pedig védelmet biztosít a szervezetbe kerülő méreganyagokkal szemben. Mangántartamának köszönhetően erősíti a fogakat és a csontokat is. Fogyaszd nyersen, ízesítheted vele a reggeli müzlit, vagy az esti salátádat is.

Banán

A banánban lévő fehérjék, pontosabban a lektinek képesek elpusztítani a szervezetben tanyázó vírusokat, így hatékonyak lehetnek például a nátha ellen is. A banánlektin képes „leolvasni” a vírusok és az emberi sejtek külső falán lévő szénhidrátokat, ezért a banán fogyasztásnak épp olyan rutinnak kéne lennie, mint az almaevésnek. Mivel a banánnak magas a vastartalma, vérszegénység ellen is nagyon hatásos, amiatt pedig, hogy káliumban gazdag és sóban szegény, magas vérnyomással küzdőknek is javasolt a fogyasztása. Magas rosttartalmának köszönhetően a normál bélműködést is képes helyreállítani egy banán, így hashajtó nélkül is leküzdhető a székrekedés. Ráadásul a banán az agyra is jótékony hatással van, és nyugtatólag hat a gyomor is, és a leesett vércukorszintet is megemeli.

Grapefruit

A grapefruit nemcsak finom és C-vitaminban gazdag, hanem értékes természetes antibiotikus anyagokat is hordoz a magjában. Egy fél gyümölcsben a napi C-vitamin 100 százaléka megtalálható. Kalóriatartalma hihetetlenül alacsony, ezért gyakran társítják a diétával és a fogyókúrával, de ugyanakkor kiváló immunerősítő hatású citrusféle. Hatóanyagainak köszönhetően elsősorban gyomor- és bélpanasz, gombás betegség, megfázás, torok-, orr- és fülfertőzés, körömbetegség, fogínygyulladás, illetve hüvelyfertőzés esetén vethető be. Elsősorban bioflavonoidot, glikozidot, C-vitamint és néhány fehérjét tartalmaz. Bár kissé fanyar íze miatt sokak nem kedvelik, mégis kellemesebb pár gerezdet elrágcsálni, vagy a kifacsart levét meginni, mint náthásan, lázasan az ágyban gubbasztani.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X