Főoldal > EGÉSZSÉG > Antibiotikum helyett gyógyulj vízitormával!

Antibiotikum helyett gyógyulj vízitormával!

antibiotikumbetegségegészséggyógynövénygyógyszergyógyulástormavízitorma
0

Írta:

A vízitorma egy vitaminban gazdag növény, mely rokonságban áll a brokkolival és a káposztával, ennek megfelelően olyan hasznos tápértékekkel rendelkezik, melyek kihagyhatatlanok a szervezeted számára.

 

A kissé csípős, ugyanakkor édeskés növény legfeljebb 60 centiméter magasra nő meg, és igazi vízinövény. Leginkább tiszta, hideg, lassan folyó vizekben él, és puha, zöld levelei szőnyegként borítják be a víz felületét. Gyökere olyan anyagot választ ki, amely védi a vizet a rothadástól és az algásodástól.

A népi gyógyászat hamar felismerte milyen kiváló emésztést segítő szer lehet belőle, de a vízhajtó hatását is értékelték. Később még számos jó tulajdonságára fény derült, melyek miatt ma egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Amiben gazdag…

A vízitormának kiváló antibiotikus hatása van. Gazdag A-, C-, D-vitaminban, valamint vas és jód is található. Ásványianyag-tartalma a víz minőségétől függően változhat, de erőteljes antioxidáns hatással rendelkezik és klorofillban is gazdag. A növény fogyasztása segíti a vérképzést, erősíti a gyomorműködést, elősegíti a sebgyógyulást, csökkenti a vérnyomást, és fájdalomcsillapító hatása is van. Megfázás és hörghurut esetén, valamint tavaszi salaktalanításhoz nagyon hasznos a friss vízitormalé fogyasztása.

vizitorma2.jpg ()

Amire jó…

A vízitorma csípős vegyületeinek köszönhetően serkenti az emésztőnedvek termelődését, rostjai révén salaktalanítja az emésztőrendszert. Elősegíti az epetermelődést is, így biztosítja a zsírok könnyebb feldolgozását. Ez hozzájárul ahhoz, hogy fokozza az anyagcserét, innen pedig már egyenes út vezet a fogyáshoz. Ha egy csökkentett kalóriatartalmú étrend mellett rendszeresen fogyasztod a növényt, egy hónap alatt akár négy-öt kilót is leadhatsz.

Ahogyan jó…

A vitaminban gazdag növény friss hajtásai és levelei a hasznosak. Kipróbálhatod kenyérfeltétként, vagy ízesíthetsz vele túrót, salátát, zöldségeket. Rakhatod szószokba, akár tésztához, de átfőzve levesekbe is beleszórhatod. Nem maradhat ki a belőle készült gyógytea sem, de a népszerű smoothie-knak is kiváló alapanyaga és ízesítője lehet.

Amit még tudnod kell…

Néha a vízitormát kerti zsázsának nevezik, de ennek csak akkor van jelentősége, ha a boltokban, bioüzletekben ilyen néven találkoznál vele, tudd, hogy miről is van szó.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X