Főoldal > EGÉSZSÉG > Durva következményei lesznek, ha nem pihensz eleget

Durva következményei lesznek, ha nem pihensz eleget

alvásbetegségbőrdepresszióegészségfáradtsággyógyuláshangulatkoncentrációkoncentráltságpihenés
0

Írta:

Azt tudjuk, hogy rövid távon fáradtsággal, koncentrációzavarral kell számolnunk, ha túl hosszúra nyúlik az esti program, és nem tudjuk kipihenni magunkat kellőképpen. De azzal már sokan nem számolnak, hogy ha ez rendszeressé válik, sejtjeink nem tudnak megújulni, ami komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet.

Az alvásigény egyénenként eltérő lehet, de egy felnőtt szervezet számára 7-9 órányi pihenés a legideálisabb. A testi, lelki felfrissüléshez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. A gondok akkor kezdődnek, ha nem vesszük elég komolyan a figyelmeztető jeleket. Akár már egy hétig tartó kialvatlanságnak is veszélyes következményei lehetnek.

Öregedő bőr

Nyilván te is tapasztaltad már, hogy elég egyetlen álmatlanul töltött éjszaka, és egy megviselt arc néz vissza rád reggel a tükörből. Azoknál a nőknél, akik a szükségesnél kevesebbet alszanak, jóval nagyobb eséllyel kezdődnek sokkal korábban az öregedési folyamatok, mint jól alvó társaiknál. Csökken a bőr rugalmassága, feszessége, a ráncok gyorsabban és mélyebben alakulnak ki, valamint a bőr sérülései sem tudnak megfelelően regenerálódni. Aludd tehát szépre magad!

Farkasétvágy és elhízás

Megfigyelések bizonyítják, hogy azok a gyerekek, akik nem pihenik ki magukat éjszakánként, napközben többet nassolnak, és nagyobb eséllyel válnak túlsúlyossá. Ez a felnőttekre is igaz. Aki keveset alszik, szervezetében annak a hormonnak a szintje emelkedik meg, ami az éhségérzetért felelős. Ráadásul ez az érzés általában esténként a legerőteljesebb, így garantált elhízás és cukorbetegség is lehet a végeredmény.

pihen2.jpg ()

Halálos szívbetegségek

Sokkoló tény, amelyen érdemes elgondolkodnod: azoknál, akik napi 6 óránál kevesebbet alszanak, csaknem 50 százalékkal nagyobb a kockázata, hogy akár halálos kimenetelű szívbetegség alakuljon ki náluk. Ez azzal magyarázható, hogy az alvászavar stresszhormonokat termel, ami megterheli a szívet. Pihenj eleget, már csak a szíved egészsége érdekében is.

Veszélyes daganatok

A rákos megbetegedések elleni védelemben nagy szerepet játszik a melatonin nevű hormon. A gond az, hogy ez alváshiány esetén nem termelődik. Itt is a 6 órás szabály érvényes: ennyi a minimum, hogy sok egyéb mellett a bélrendszeri, emlő- és prosztatadaganatok kialakulásának esélyét csökkentsük. Ugye te sem szeretnél megbetegedni csak azért, mert fontosabb volt egy film késő este?

Hangulatzavar és depresszió

Nincs olyan ember, aki egy alapos, pihentető alvás után rosszkedvűen ébred, de olyat sem igen találunk, aki pár óra pihenés után vidáman, tettre készen pattan ki az ágyából. Ez a reggeli kedélyállapot óhatatlanul rányomhatja bélyegét az egész napunkra, és ha az alvás hiánya hosszú ideig fennáll, akkor könnyebben alakulhat ki hangulatzavar, de akár még depresszió is. Lendületünk, vitalitásunk és egészségünk érdekében feküdjünk le időben!

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X