Főoldal > EGÉSZSÉG > Éjjeli munkára felejtsd el az okostelefont!

Éjjeli munkára felejtsd el az okostelefont!

álmatlanságalvásegészségkimerültségmobilmunkaokostelefon
0

Írta:

Egy új kutatás szerint a mobil munkaidő utáni állandó használata csökkenti a pihenésre, kikapcsolódásra szánt időt, és az alvás időtartamát is – írja a Health Day.

 

Az alváshiány miatt pedig napközben fáradtabbnak, céltalannak érezheted magad, így csökken munkád hatékonysága. “Tulajdonképpen kettős negatív hatása van az okostelefon-használatnak” – mondja Russell Johnson, a tanulmány társszerzője. “Amikor késő este is munkára használja valaki a telefonját, akkor kevésbé tud elvonatkoztatni napi gondjaitól, ami egyrészt megnehezíti az elalvást, másrészt mentális fáradtságot okoz. Ezzel a másnapi munka is nehezebbé válik” – tette hozzá.

A kutatás keretében 82 felsővezető okostelefon-használati szokását vették szemügyre. Két héten keresztül kérdőíveket kellett kitölteniük arra vonatkozóan, hogy hétköznapokon este 9 óra után milyen gyakran használták munkára telefonjukat. Emellett különböző módszerekkel megnézték az alvásuk minőségét és mennyiségét.

Megállapították, hogy az okostelefonok munkára való esti használata összefüggött az alvásmennyiség csökkenésével, az ebből következő fáradtság pedig nem meglepő módon kimerüléssel járt.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X