Főoldal > EGÉSZSÉG > Életet menthet a vérvétel!

Életet menthet a vérvétel!

egészséglaborszűrővizsgálatteljes vérképvérképvérvétel
0

Írta:

Bár egészségügyi állapotunk akár napról napra változhat, a teljes vérkép készítése évente egyszer ajánlott. A legjobb, ha bejelölsz a naptáradban egy időpontot, és minden évben rászánod magad.

 

Több száz összetevõ és vegyület – hormonok, zsírsavak, fehérjék, ionok, sejtek – alkotják a vért. Egy laboratóriumi vizsgálat alkalmával közel háromszáz alkotóelem elemzésére van lehetõség. Ha ezek mennyisége, mûködése megváltozik, az mindenképpen jelzésértékû, és nagy segítséget nyújt a betegségek pontos diagnosztizálásában.

Kimerülõben lévõ tartalékok feltöltése

Tavasszal és nyáron a természet csodás forgatagában kevés az, aki ne találna kedvére valót a kertekben illetve a roskadozó gyümölcsfák árnyékában. Ilyenkor vitaminbevitelünk többszörösére nõ, hiszen a lédús növények, a napsütés és pihenés nagyban hozzájárul egészségünk védelméhez. A tél közeledtével azonban tartalékaink kezdenek kiürülni, ezért érdemes a késõ õszi idõszakban egy átfogó vérképet csináltatni. Különösen ajánlott, ha hajlamosak vagyunk vérszegénységre, illetve a B-vitamin és vas hiányáról is tudnunk kell, hogy azt idõben pótolni tudjuk.

Cukorbetegség szűrése

A cukorbetegség hazánkban sajnos népbetegségnek számít. Erre hajlamosíthatnak örökletes tényezõk, de a helytelen életmód (egészségtelen; cukorban, szénhidrátban gazdag táplálkozás, mozgáshiány) is megbetegíthet. Rendszeres szûréssel azonban még idejében észrevehetõ, diétával pedig szinten tartható a betegség. Ha a családodban már elõfordult ilyen megbetegedés, vagy többször voltak problémák a vércukorszinteddel, ne évente, hanem sokkal gyakrabban ellenõriztesd. A kijelölt patikákban ingyen, pár perc alatt elvégzik a szûrést, mindössze egy csepp vérre van szükség.

verkep2.jpg ()

Betegségek korai felismerése

Butaság és felelõtlenség ellógni az éves szûrést, mivel tucatnyi betegség még idõben kimutatható, ha rendszeresen ellátogatunk vérvételre. A legújabb vizsgálatok szerint még a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések esélye is megjósolható a vérképbõl. Pénz és idõhiányra felesleges hivatkozni: TB által támogatott szûrés, amelyet a legtöbb helyen a kora reggeli órákban végeznek, hogy mindenki idejében odaérjen a munkahelyére és az iskolákba.

Tények és tévhitek a vérvételrõl

A vérvétel sokak rémálma, pedig egyike a legkevesebb fájdalommal járó eljárásoknak. Ha maga a vér látványa taszít, ne nézz oda, de ha tudod elõre, hogy úgyis túlstresszeled a dolgot, vigyél magaddal kísérõt. 
Nem igaz, hogy tilos elõtte inni, sõt! Fél órával a tûszúrás elõtt kifejezettem ajánlott egy nagy pohár víz elfogyasztása, ugyanis, ha szomjazik a szervezet, a vér sûrûbbé válik, ami megnehezíti a mintavételt.

A szúrás utáni kék folt kialakulása nagyon egyszerûen elkerülhetõ: ha erõsen nyomjuk a sebet, egészen biztosan nem leszünk foltosak. Ha már kialakult, ne aggódj, pár nap, maximum egy hét alatt elmúlik.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X