Főoldal > EGÉSZSÉG > Hűtőből a szemétbe? Vigyázz az ételekkel!

Hűtőből a szemétbe? Vigyázz az ételekkel!

ételételmérgezésromlandóromlott ételszavatosságtartós
0

Írta:

Az élelmiszerek eltarthatósága, romlandósága és a csomagoláson jelzett dátumok örök bizonytalanságot hagynak bennünk. Valld be, hogy fogalmad sincs, hogy valójában mi jelzi, hogy a sajt, a hús vagy a zöldség még fogyasztható-e. Most ebben próbálunk segíteni.

 

Mi van, ha lejárt?

Az élelmiszer minőségének megőrzési idejét a gyártóknak fel kell tüntetni a terméken. Azt azonban nem árt tudni, hogy a lejárati idő nem feltétlenül egyezik a fogyaszthatósági dátummal. Ez a dátum csupán azt jelzi, hogy eddig az időpontig garantálják a termék minőségét. Számos élelmiszer (tejtermékek, konzervek, kekszek) viszont sokkal tartósabb, mint ahogyan azt a csomagoláson feltüntetik. Tehát nem kell feltétlenül a kukában végeznie a két nappal korábban lejárt tejfölnek, nyugodtan megkóstolhatod egy kiskanállal, és ha az ízében nem érzel semmi különöset, már rakhatod is a töltött káposzta tetejére.

A penész is lehet egészséges

Sokszor tapasztalhatod, hogy a leggondosabb csomagolás ellenére is megjelennek a penészfoltok a hűtőben tartott ételeken. Ilyenkor nem kell megijedned, hiszen a legtöbb penészfajta önmagában nem veszélyes. A rokfort sajt penésze például ártalmatlan és finom, és a camambert sajt esetében sem kell meglepődnöd, ha a vágás mentén penészfolt alakul ki. Jó tudnod, hogy az antibiotikumokat alkotó penészek kifejezetten gyógyhatásúak. A jó baktériumoknak köszönhetjük kedvelt élelmiszereinket: a téliszalámit, a sajtokat, a tejfölt és a joghurtot, a kovászos uborkát és a savanyú káposztát is. A kefires vagy joghurtos doboz púposodó teteje sem feltétlenül azt jelzi, hogy lejárt a termék szavatossága, hanem azt, hogy dolgoznak benne az élő (és egészséges) tejsavbaktériumok.

romlott2.jpg ()

Amikor nincs bocsánat

A legtöbb penészfajta önmagában nem veszélyes, de ahogy táplálkozik és szaporodik, anyagcsere-melléktermékeket bocsát ki, amelyek különböző hatásokkal rendelkezhetnek. Bizonyos penészfajták allergéneket, irritáló anyagokat, sőt ártalmas vegyületeket termelnek, és tipikus allergiás tüneteket válthatnak ki: viszkető szem, tüsszögés, fejfájás.

Azonnal dobd ki az élelmiszert, ha a következőket tapasztalod:

Többnapos, penészes kenyér – Sajnos itt már nem elég eltávolítani a penészes részt, mert mire megjelenik a zöldes-fehéres folt, addigra már a gomba az egész élelmiszert „átjárta”.

 Penészes, víztartalmú ételek – Ha penészt találsz gyümölcsökön, zöldségeken, kompótokban, gyümölcslevekben, levesekben, mártásokban, lekvárokban, krémsajtokban, nyugodtan a kukába dobhatod őket, menthetetlenek.

Penészes  gabonafélék, dió – a magoknál és a csonthéjasoknál feltűnő penész nagyon veszélyes, ne kísérletezz az eltávolításukkal, mert akár mérgező is lehetnek!

Lejárt előre csomagolt hús  – mindenképp dobd a szemétbe, ha a megadott szavatossági időpontja lejárt. Akkor is kukában a helye, ha a színe fényes zöldes árnyalatú, illetve „szaga van”.  Romlott húsétel fogyasztásánál ugyanis fennáll a szalmonella fertőzés veszélye.

Ötletek a romlékonyság ellen

A legjobb módszer, amivel távol tarthatod a fertőzéseket, ha készételeket, cukrásztermékeket, majonézes, tojásos ételeket csak megbízható helyről szerzel be, vagy magad készíted el. Az alapvető higiéniai szabályok betartása is segíthet a védekezésben. A nyers húst és a készételt mindig tárold külön, elzárva egymástól. A főzési fázisok között moss alaposan kezet, és a nyers húsokat, tojást, zöldségeket mindig mosd át, majd töröld szárazra. A frissen megfőtt étel hűtés nélkül körülbelül 3 órán át biztonságos, utána hűtést igényel.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X