Főoldal > EGÉSZSÉG > Így dolgozik a tested a nap 24 órájában

Így dolgozik a tested a nap 24 órájában

egészségóraszervezettest
0

Írta:

A kínai orvoslás szerint testünk úgy működik, mint egy “szervóra”. Tizenkét fő szervünk egymást váltja a munkában, éppen ezért nem mindegy, hogy melyik órában mit és hogyan teszünk.

A kínaiak átlagéletkora 75, a miénk sajnos jócskán elmarad mögöttük a maga 65 évével, így biztosan jobban tudnak valamit. Nézzük, hogyan dolgozik szervezetünk a nap 24 órájában.

1-3 óra

A szervezet teljesítőképessége és a testhőmérséklet ilyenkor a legalacsonyabb. A máj a méregtelenítést végzi, és ha esetleg ekkortájt még nem alszol, a dorbézolás megárthat. Ha lehet, ezekben az órákban ne fogyassz alkoholt, mert a szervezet nehezebben bontja le!

3-5 óra

Ekkor a legaktívabb a tüdő, a férfiaknál pedig ilyenkor emelkedik meg a tesztoszteronszint, így a nemi aktivitásuk kora reggel a legintenzívebb. A mellékvese ekkor termeli a legtöbb kortikoszteroidot, vagyis mellékvesekéreg hormont, amely számos (többek között a zsírok elosztását szabályozó) folyamatot szabályoz a szervezetben.

5-7 óra

Ez a méregtelenítés ideje, ilyenkor a legaktívabb a vastagbél. Ha vérnyomáscsökkentőt szedsz, ekkor tedd, mert ezekben az órákban fejti ki maximális hatását, mint ahogy a bétablokkolók és a vércukorcsökkentők is. Ellenben ne ilyenkor fogyaszd el a reggeli kávédat, mert azt nem tolerálja jól a szervezet.

7-9 óra

Ekkor dolgozik a leghatékonyabban a gyomor, így a reggelit erre az intervallumra tervezd. Ha reggel edzel, fektess komoly hangsúlyt a bemelegítésre, mert ilyenkor az izomzat még igen merev.

9-11 óra
Nem hibába mondják, hogy ilyenkor fog legjobban az agy. Ebben az időben ugyanis a testhőmérsékletünk ideális és a teljesítőképességünk a csúcson van, ezért időzítsük ekkorra a fontos megbeszéléseket vagy a tanulást.

edzescikk.jpg ()

11-13 óra

Bár többnyire nem tehetjük, ilyenkor lenne érdemes edzeni, mert ekkor emelkedik a csúcsra a szívciklus. Dél körül erősödik a gyomorsav- és az epetermelődés, itt az ideje az ebédnek. Közvetlenül ebéd után azonban ne mozogjunk!

13-15 óra

Csökken a fájdalomérzékelés, ugyanis gyengül a végtagok vérkeringése. A vékonybél dolgozik, az összes energia itt összpontosul.

15-17 óra

A húgyhólyag működése a legoptimálisabb, ilyenkor fogyassz sok folyadékot, mert ekkor tud a felgyűlt méreganyag a leghatékonyabban kiürülni. Ilyenkor érdemes intenzíven sportolni és ezekben az órákban erősíthető leginkább az immunrendszer is.

17-19 óra

Ez az intervallum a veseműködés csúcspontja. Ilyenkor ne fogyassz zsíros, sós, cukros ételeket és italokat. A vérnyomás ebben az időszakban csökken.

19-21 óra

Lelassulnak a szervek, készülnek az éjszakai pihenőre. Ha lehet, ilyenkor már ne egyél, mert azt nehezebben emészti meg a szervezet.

21-23 óra

Ekkor a legpihentetőbb az alvás, így ha teheted, ilyenkor már feküdj az ágyban, és pihenj, ne ekkor állj neki dolgozni.

23-1 óra

Ebben az időszakban a fájdalom felerősödik és kevésbé csillapítható, az epehólyag görcskészsége a legintenzívebb.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X