Főoldal > EGÉSZSÉG > Így maradj hidratált, ha nem szereted a vizet

Így maradj hidratált, ha nem szereted a vizet

folyadékgyümölcsléhidratálásitalivásteavíz
0

Írta:

Ha egy nagy, vízzel teli üveg a vágyaid netovábbja, akkor bizonyára nem okoz gondot hidratálás. Azonban vannak, akik egyszerűen nem szeretik a vizet. Nekik szól ez a pár tipp, melyek alkalmazásával ők is kellően hidratáltak maradhatnak.

Az emberi szervezet 60%-a víz. Víz, pontosabban folyadék nélkül csupán 3-5 napig bírja testünk, de már 1-2 % folyadékvesztés is problémákat okoz a szervezetben, épp ezért folyamatosan törekedni kell arra, hogy folyadékot juttass a testedbe. De ne aggódj, a hidratáltság nem azt jelenti, hogy leülsz és megiszol 8 pohár vizet egyszerre, egészen máshogy is el lehet érni a megfelelő vízháztartás szintjét, még akkor is, ha nem szereted a vizet!

1. “Edd” meg a vizet!

Hogyha sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztasz, nincs szükséged annyi vízre a nap során, hiszen tulajdonképpen már megetted a vizet. Egy 2013-as tanulmány szerint az emberi szervezet számára szükséges mennyiségű folyadékot csupán zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával fedezni lehet. Válassz olyan zöldségeket és gyümölcsöket, melyek víztartalma magas, például dinnyét, epret, zellert, káposztát, uborkát.

2. Gondolkozz buborékosan

A buborékos víz is ugyanolyan jól hidratál, mint a szénsavmentes, például a szóda vagy a szénsavas ásványvíz nem olyan egyhangú, mint a sima csapvíz, éppen ezért könnyebben meg fogod tudni inni.

3. Ízesített víz

Kerüld a cukrozott, színezett és ízesített italokat, inkább készítsd el a saját ízesített vizedet otthon. Ehhez nem is lesz másra szükséged, mint egy adag friss citrom– vagy limelére, melyet a poharadba önthetsz. Persze nyugodtan tehetsz bele friss gyümölcsöt vagy akár gyógynövényekkel, fűszerekkel (menta, bazsalikom, levendula) is kísérletezhetsz. Egy ilyen „koktél” szuper ízű lehet és sokkal-sokkal egészségesebb a boltban kapható agyoncukrozott társainál.

Fresh orange juice with a straw and orange, Image: 146840881, License: Rights-managed, Restrictions: MR_No, PR_Yes, Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER

4. Teázz

Teljesen mindegy, hogy melegen vagy hidegen fogyasztod, egy csésze cukrozatlan tea remekül hidratál. Legyen akár szó egy üdítő gyümölcsteáról, egy friss zöld teáról, vagy éppen egy klasszikus feketéről, a hidratálás nem marad el. Abban az esetben, ha te egy igazi teaédesítő vagy, vagyis cukrozod a teád, próbáld meg magad szépen lassan leszoktatni a dologról. A cukormennyiséget először fél, majd negyed, aztán nyolcad adagra csökkentve lassacskán hozzászoksz a tea eredeti ízéhez.

5. Gyümölcslére fel (de ne mindre)

Ahogy a gyümölcsök is, a gyümölcslevek is nagyon jól hidratálnak, hiszen tele vannak vízzel. De sajnos a legtöbb előre csomagolt gyümölcslé hozzáadott cukrot tartalmaz, mely több kárt okoz, mint amennyire hidratál. Éppen ezért nagyon figyelj oda, milyen terméket vásárolsz, a legjobb, ha saját kezűleg facsarod a gyümölcsleved, de csak mértékkel, hiszen a gyümölcscukor is cukor, ezért ha fogyni szeretnél, inkább kerüld ezt a megoldást. Próbálkozz inkább zöldséglevekkel, ezeknek a cukortartalma sokkal alacsonyabb, míg a víztartalma magasabb, hidratált leszel és az úszógumid is lemegy.

Fotó: Profimedia – Red Dot

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X