Főoldal > EGÉSZSÉG > Ismeretlen csodaszer: Zöld dióval az egészségért

Ismeretlen csodaszer: Zöld dióval az egészségért

antioxidánsbetegségdióegészséghatóanyagzöld dió
0

Írta:

Nem ismerted eddig? Pedig ugyanaz a dió, csak még nem érett formában, ekkor még nem allergizál, másabb vitaminokat tartalmaz, és máshogy kell fogyasztani.

 

Ha a diót emlegetjük, először mindenkinek a bejgli jut az eszébe, pedig a dió jóval több az egyszerű, édes csemegénél. Régen a diófa minden részét felhasználták a gyógyításban és az egészségmegőrzésben. A régi görögök és rómaiak még halálos mérgek semlegesítésére is felhasználták a növényt. Ma már azt is tudjuk, hogy nem csak minden része hasznos, hanem a termése még éretlenül is a segítségünkre lehet. A dió csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérrögképződést, javítja az érfalak rugalmasságát, és gyulladás gátló tulajdonságai is vannak, a zöld dió pedig veri a legtöbb gyümölcs C-vitamin erejét.

Zöld dió-szüret

A zöld diót nem olyan rég óta használja a gasztronómia. Az egyre népszerűbb ínyencség önmagában, és számos étel kiegészítőjeként is fogyasztható, ráadásul rendkívül egészséges is. A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. Több népi hagyomány szerint a zöld diót a virágba borulástól számított 40. napon kezdhetjük szüretelni, de azt mondják, legjobb június 24-e, Szentiván éj előtt. 7-10 nap áll rendelkezésre, amíg el nem kezdődik a csonthéjasodás folyamata, szóval ezt a szüretet pontosan kell betartani.

zolddio2.jpg ()

Jótékony hatásai

A fiatal dió még nem allergizál. C-vitamin, vas és tannin tartalma igen jelentős. Ilyenkor – bármennyire is hihetetlen – több C-vitamint van benne, mint a narancsban, vagy a csipkebogyóban. Rendkívül gazdag fenolvegyületekben. Tartalmaz csersavat, fenolokat, mustársavat, klorogénsavat, protokatehinsavat, amelyek mind gyógyhatással rendelkeznek. Vitaminhiány esetén is fogyasztható, mivel immunerősítő tulajdonsága is van. Segíti a máj, a vér és a gyomor tisztítását, az emésztésben pedig fertőtlenítő hatása van. A vérszegénység és a levertség elleni küzdelmet is segítségedre lehet.

Nem csak gyógyszer, csemege is

Készíthető belőle befőtt, tinktúra, likőr, és még diópálinka is. Az eszenciája megszünteti a gyomorgyengeséget, a bélpangást is. De kínálhatod húsételekhez: vadhoz, szárnyashoz. Jól illik a sajtokhoz, gyümölcstálakhoz, sőt desszertekhez – fagyihoz – is.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X