Főoldal > EGÉSZSÉG > Kávéval megelőzhető a májrák?

Kávéval megelőzhető a májrák?

betegségegészségkávémájmájrákrák
0

Írta:

A kutatók szerint, akik 16 korábbi tanulmány átfogó elemzését végezték el, a kávéfogyasztás csökkenti a májrák leggyakoribb fajtájának, a hepatocelluláris carcioma kialakulásának kockázatát mintegy 40 százalékkal

Egyes adatok arra utalnak, hogy napi 3 csésze kávé elfogyasztása akár 50 százalékkal is csökkentheti a májrák kialakulásának kockázatát. “Kutatásaink igazolják azt, hogy a kávé jót tesz az egészségnek, különösen a májnak” – írta sajtóközleményében Dr. Carlo La Vecchia, a tanulmány szerzője, a Milanói Egyetem professzora.

A kávé jótékony hatása a májra összefügghet annak a cukorbetegség megelőzésében játszott szerepével, ami ismert kockázati tényezője a máj cirrózisnak. A következtetés ellenére az nem egyértelmű, hogy a kávéfogyasztás direkt módon, közvetlenül csökkenti-e a májrák kockázatát, vagy pedig az eredmény oka az is lehet, hogy az emésztőszervi betegséggel, vagy májproblémával küzdők eleve kevesebb kávét isznak.

A májrák a hatodik leggyakoribb rákos megbetegedés a világon és a harmadik leggyakoribb halált okozó betegség. A májrák fő okozója a hepatitis B és C. Egyéb kockázati tényezők a nagymértékű alkoholfogyasztás, a dohányzás, az elhízás és a cukorbetegség.

Forrás: OrientPress Hírügynökség

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X