Főoldal > EGÉSZSÉG > Légy óvatos a fájdalomcsillapítókkal!

Légy óvatos a fájdalomcsillapítókkal!

fájdalomfájdalomcsillapítógyógyszer
0

Írta:

Egy tanulmány szerint a fájdalomcsillapítók nagyban megnövelik a szívroham és a stroke kockázatát.

 

Hatmillió felírt recepttel, a diklofenák nevű hatóanyagot tartalmazó gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító volt a tavalyi év sztárja Nagy-Britanniában, adta hírül a Plos Medicine orvosi szakfolyóirat. Egy friss kutatás szerint mindazok, akik szedik a gyógyszert 40%-kal nagyobb eséllyel kaphatnak szívrohamot vagy stroke-ot, mint a fájdalomcsillapítóval nem élő társaik. Összesen 17 millió receptet írtak fel fájdalomcsillapításra illetve gyulladáscsökkentésre 2010-ben, így különösen fontos, hogy mind az orvosok, mind pedig a betegek tisztában legyenek a veszélyekkel.

…kérdezze meg kezelőorvosát gyógyszerészét

fajdalom2.jpg ()

„Bár a kardiovaszkuláris kockázat ismert, gyakran nem vesznek róla tudomást. A fájdalomcsillapítók megválasztásánál mind a páciensek mind pedig az orvosok számára hasznos lenne, ha a piacon lévő szerek előnyeit és hátrányait jobban ismernék.  ” – mondta Dr. Patricia McGettigan, a kutatást végző orvoscsoport vezetője. „Tavaly például a diklofenák volt a leggyakrabban használt szer Angliában, de kiderült, hogy 40%-kal növeli a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát. Nagy dózisban alkalmazva pedig akár a duplájára is nőhet ez az érték. A naproxen nevű hatóanyagot tartalmazó gyógyszert csupán feleannyiszor írták fel, pedig jó alternatíva, hiszen akármilyen dózisban használják is, nem kockázatos.” – tette hozzá a Hull York Medical School professzora.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy teljesen száműzni kell a gyógyszeres dobozból a diklofenákot tartalmazó szereket, hiszen egy egészséges szervezet számára nem jelent igazi veszélyt, csupán a szívproblémákkal küzdőknek kell jobban odafigyelniük. „Egy egészséges felnőtt nő esetében 0,1% a szívroham esélye, tehát a megnövekedett kockázattal is jelentéktelennek mondható az érték.” – nyugtatott meg mindenkit Dr. McGettigan. A forgalomba hozott gyógyszereket vizsgáló szervezet is arra biztatja az embereket, hogy ne hagyják abba a fájdalomcsillapítók szedését, csupán konzultáljanak előtte orvosukkal. „Minden gyógyszernek vannak mellékhatásai. Nem létezik hatásos gyógyszer mellékhatások nélkül.” – mondta a szervezet szóvivője. Tehát ha a páciens zöld utat kap háziorvosától és nem viszi túlzásba az adagokat, akkor nincs mitől tartani.

Gyógynövények minden korban

Azoknak, akik továbbra is bizalmatlanok, vagy a természetes gyógymódok hívei, érdemes elmélyedni a népi alternatívákban, hiszen a gyógyszergyárak térnyerése előtt is tudtak enyhíteni a kisebb fájdalmakon. A gyógynövényeket a fájdalom típusától függően többféle módon is lehet használni, vannak, amelyek belső fogyasztás útján – teák, főzetek formájában – fejtik ki hatásukat, másokat csak külsőleg – kenőcsként vagy borogatásként – lehet kockázat nélkül használni. A csak külsőleg használható fekete nadálytövet csodatevő növényként is emlegetik, mivel kitűnő sebgyógyító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. A borsmenta mind külsőleg, mind pedig belsőleg alkalmazható: tea formájában a gyomorbántalmakat, olaj formájában pedig a mozgásszervi, izom- és idegfájdalmakat enyhíti. A fűzfa kérgéből nyert főzetet már az ókorban is használták láz és fájdalomcsillapításra, azóta a gyógyszeripar is felfedezte magának, és az aszpirin egyik legfőbb alkotóeleme lett. A lázon és fájdalmon kívül az ízületi és reumatikus fájdalmakat is csillapítja. Egy kis utánajárással pedig szinte minden kisebb bajra találhatunk természetes gyógymódot, ám az orvosi konzultációt ekkor sem szabad elhanyagolni.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X