Főoldal > EGÉSZSÉG > Titkos gyógynövény: Fűzfával a fájdalmak ellen

Titkos gyógynövény: Fűzfával a fájdalmak ellen

betegségegészségfájdalomfájdalomcsillapítófűzfagyógynövénygyógyulás
0

Írta: and

Gyógynövény minden, ami valamit gyógyítani képes. A földig hajló fűzfáról eddig tal&

Gyógynövény minden, ami valamit gyógyítani képes. A földig hajló fűzfáról eddig talán nem is sejtetted, hogy fejfájásra, reumára, sőt lázra is használható. A hazánkban is őshonos fa kérgét érdemes óvni és használni.

Fájdalom- és lázcsillapítás felsőfokon

Jótékony hatását Kínában már több ezer éve felfedezték. Nyugaton azonban a 18. századig nem ismerték fel a gyógynövény fájdalom- és lázcsillapító hatását. A fehér fűzfa kérgében rejlik a titok. 1828-ban német és francia tudósok izolálták a növény aktív hatóanyagát, a szalicilt. Tíz évvel később pedig európai kémikusok előállították belőle a szalicilsavat, az aszpirinnel rokon vegyületet. Az igazi úttörője, a 19. század végére a Bayer cég volt, ő kezdte meg az aszpirin tömeges gyártását, amelyet úgy dobtak piacra, mint egy új fájdalomcsillapítót.

Gyógynövényként hatásosabb

A fűzfa kéregben található szalicil a szervezetben szalicilsavvá alakul át, amely csökkenti a fájdalmat, a lázat és a gyulladásokat. Bár ez a gyógynövény lassabban hat, mint az aszpirin, a hatása azonban tovább tart és kevesebb a káros mellékhatás is. A fehérfűzfa-kéreg hatásosan enyhíti a fejfájást, az izomfájdalmakat, de a hát és nyakfájásra is jobb, mint más kenőcsös társa. Ráadásul a menstruációs görcsöket is enyhíti, mert a szalicil megakadályozza az egyik prosztaglandin (hor­monszerű vegyület) gyulladást és fájdalmat okozó termelődését. Beszerzése azonban nem olyan egyszerű, a bio élelmiszereket árusító boltokban mégis megtalálhatók. Tablettaként és teaként is megtalálható, bár ez utóbbi kevésbé hatásos a fájdalomcsillapításra, mert kevesebb szalicilt tartalmaz.

fuzfa2.jpg ()

Fogyókúrás szer is lehet

A fűzfakérget fogyókúrás termékekben is felhasználják, mivel gyorsítja az anyagcserét és csökkenti az étvágyat. Ám ez a tulajdonsága még nem bizonyított, bár ezt erősíti meg az a tény is, hogy a kozmetikai iparban is felhasználják, mivel magas cserzőanyag-tartalma miatt pórusösszehúzó hatású, így akár a narancsbőr ellen is védelmet nyújthat.

Van, amikor tilos

A gyógynövénynek ritkán vannak káros mellékhatásai, de a nagyobb adagok fogyasztása esetén előfordulhatnak gyomorpanaszok, émelygés és fülcsengést is. Ilyenkor csökkentsd az adagot, vagy hagyd abba a készítmény fogyasztását. Fontos, hogy tizenhat év alatti gyerek ne szedje, mert fiatalkorban előidézheti a Reye-szindróma kialakulását, ami az agyat és a májat érintő, gyakran halálos kimenetelű betegség.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X