Főoldal > EGÉSZSÉG > Macskagyökér, a természetes nyugtató

Macskagyökér, a természetes nyugtató

betegségegészségidegességmacskagyökérmódszernyugalomnyugtatóstresszstresszoldóvaleriana
0

Írta:

Közismert nyugtató- és altatószer-alapanyag a macskagyökér. Talán ezt az elnevezést még nem is nagyon hallottad, de latin neve – Valeriana – már ismerősebben fog csengeni.

A gyógynövény értékes összetevőinek köszönhetően valódi gyógyszerként alkalmazható számot testi, és szervi rendellenességre is.

Különleges eredetű neve van

A nagyjából egyméteresre növő évelő növény nevének eredete igazán találó. Magyar fordításban nem véletlenül kapta a macskagyökér nevet. A virága nem értékes, hatóanyagai gyökerében és gyöktörzsében találhatók, melynek erős, izgató hatású illata van és ez különös módon hat a macskákra. Az emberi orr számára kifejezetten kellemetlen szag, a cicáknak pont, hogy tetszik: a növényhez dörgölőzve “kábulatba” esnek, sőt olykor még függővé is válnak tőle, mint az igazi drogtól.

A macskagyökérnek közel 150 különféle mellék- és alfajtája fordul elő, de doromboló jószágoknak mindegy melyik fajtával találkoznak, a macskagyökér illóolaj-tartalmáért (szeszkviterpén) „őrülnek meg”.

Csodás erejű növény

A május-júniusban virágzó macskagyökér már az ókori görögök körében is igen közkedvelt gyógynövénynek számított fájdalomcsillapító és emésztésserkentő tulajdonságai miatt. Ereje csakis a gyökérében van. Illóolajat (izovaleriánsavat, bornil-izovalerianátot), valepotriátokat (valtrátot), szeszkviterpéneket és alkaloidot tartalmaz.

valeriana2.jpg ()

Hasznos és egészséges

A természetgyógyászok szerint jó hatással van a gyomor- és béltraktus idegi eredetű bántalmaira, segíti a szív- és érrendszeri zavarokat és a magas vérnyomásban szenvedőknek is ajánlatos a fogyasztása. Hatóanyagai számos gyógyszer alapanyaként szolgálnak, de, ha nem a gyógyszerben keresed, akkor a leghasznosabb a teáját fogyasztani, de tinktúra és fürdő formájában is sokat segít.

Varázslatos nyugtató

Jobb, mint a szintetikus altatók! Ennek pedig egyszerű magyarázata van: az altatók rendszeres szedéséhez a szervezet olyannyira hozzászokhat, hogy a kívánt hatás eléréséhez mind nagyobb adagokra van szükség, a gyógyszer elhagyásakor pedig mellékhatások – fejfájás, émelygés, hányinger, nyugtalanság – léphet fel. A macskagyökér fogyasztása nem okoz függőséget, és elhagyása sem jár elvonási tünetekkel. Ellenben hatásosabban nyugtat, mint bármi más. Az idegesség, fejfájás, szorongás csak rossz emlék lesz, ha a macskagyökér rendszeres – vagy kúraszerű – fogyasztása mellett döntesz. Egyre azért vigyázz: túlzásba ne vidd, mert nagy mennyiségben akár az ellenkező hatást is elérheted – fejfájást, szédülést, zavart okozhat.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X