Főoldal > EGÉSZSÉG > Szívproblémát okozhatnak a diétás üdítőitalok

Szívproblémát okozhatnak a diétás üdítőitalok

diétásegészségitalszívproblémaüdítő
0

Írta:

Vigyázz a diétás üdítőkkel!

Azoknál az embereknél gyakrabban alakul ki vérrög vagy más kardiovaszkuláris betegség, akik diétás üdítőket isznak, mint azon kortársaiknak, akik csak ritkán vagy soha nem fogyasztanak mesterséges édesítőszeres italokat – adta hírül a Health Day.

A kutatás keretében mintegy hatvanezer egészséges, posztmenopauzában lévő nő adatait vették szemügyre. A résztvevőket arra kérték, hogy becsüljék meg, hogy naponta mennyi mesterségesen édesített italt fogyasztottak az elmúlt három hónapban. A napi fogyasztásba a kalóriaszegény gyümölcslevek és a diétás üdítőitalok is beletartoztak.

Ezt követően átlagfogyasztásuk alapján a résztvevőket négy csoportra osztották. A legtöbbet fogyasztók napi 2 vagy annál is több diétás üdítőt ittak meg, a második csoport tagjai heti 5-7 alkalommal fogyasztottak édesített italt, a harmadik résztvevőnél ez az arány heti 1-4 volt, míg a legkevesebbet fogyasztók egyáltalán vagy havi maximum 3 alkalommal ittak mesterséges édesítőszer-tartalmú üdítőt vagy gyümölcslevet.

Kilenc év elteltével a kutatók megnézték, hogy a résztvevők közül hányan szenvedtek bármely, említett szívproblémával összefüggő betegségben és megállapították, hogy azoknak, akik a legtöbb diétás üdítőt fogyasztották, 30 százalékkal nagyobb volt a kockázatuk a szívbetegségekre, mint azoknak, akik egyáltalán vagy csak nagyon ritkán ittak ilyen italokat.

Forrás: OrientPress Hírügynökség (OPH)

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X